Renewi zet over-de-datum groenten en fruit om in biopolymeren

27-01 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Renewi Organics gaat vluchtige vetzuren uit organische reststromen halen. Hiermee kunnen biopolymeren worden gemaakt voor coatings voor meststoffen en landbouwfolie. Het bedrijf hoopt met deze ontwikkeling bij te dragen aan de productie van circulaire producten.

Renewwi Organics haalt de vetzuren uit reststromen van onder andere supermarkten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Hiermee geven ze reststromen een hoogwaardige bestemming. Het bedrijf is momenteel bezig met de ontwikkeling van een bioraffinageproces waarmee de reststromen worden omgezet tot vluchtige vetzuren. “Deze vetzuren kunnen worden gebruikt om biologisch afbreekbare biopolymeren te produceren die mogelijk fossiele plastics vervangen”, zegt Laurens Welles, procestechnoloog bij Renewi Organics, “Met deze stap zijn we dichter bij de ontwikkeling van een bioraffinageproces voor het opwerken van laagwaardig organisch afval tot hoogwaardige biologisch afbreekbare biopolymeren. Hiermee kunnen we in de toekomst duurzame en kosteneffectieve afvalverwerkingsoplossingen mogelijk maken.”

Voedselreststromen

In samenwerking met IHE Delft Institute for Water Education publiceerde Renewi Organic een wetenschappelijk artikel over de productie van vluchtige vetzuren uit voedselreststromen. Dit artikel is gebaseerd op een onderzoek naar de productie van vetzuren uit over-de-datum producten van supermarkten door stagiair

Lees ook: ChainCraft: ‘Groente- en fruitresten bieden alternatief voor palmpitolie’

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur
Meer over


Beheer