Rente ingezet tegen gevolgen coronavirus

Centrale banken van de Filipijnen en Thailand hebben de rente verlaagd. Met het rente-middel willen ze de gevolgen van het coronavirus voor de economie verzachten.

Los van het persoonlijke leed krijgen ook de economieën in China en andere landen in Zuid-Oost Azië forse klappen door het nog steeds uitdijende aantal besmettingen. De centrale bank op de Filipijnen verlaagde de rente van 4 naar 3,75%. In Thailand is de rente verlaagd van 1,25 naar 1%.

Ook de ECB houdt de gevolgen voor de economie in de gaten, maakte ECB-president Christine Lagarde eerder deze week bekend. “De dreiging van een handelsoorlog tussen de VS en China lijkt geweken te zijn, maar daar is onzekerheid over het virus voor teruggekomen”, aldus Lagarde.

Op de financiële markten lijkt inmiddels de angst voor de gevolgen van het virus getemperd of zelfs verdwenen. Na aanvankelijk forse koersdalingen herstelden beurskoersen in de loop van deze week. In China was de schok op de beurzen afgelopen maandag in eerste instantie groot na een verlengde vakantieperiode na het Chinese Nieuwjaar, maar inmiddels zijn de koersen deels hersteld. De Chinese regering heeft al grote steunbedragen aangekondigd om de economische gevolgen van het virus zo klein mogelijk te houden.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.