Renteverhoging ECB in juli, dollar fors omhoog

12-05 | |
Een renteverhoging door de Europese Centrale Bank in juli lijkt steeds waarschijnlijker. - Foto: Canva/DNY59
Een renteverhoging door de Europese Centrale Bank in juli lijkt steeds waarschijnlijker. - Foto: Canva/DNY59

Het blijft nog altijd onzeker, maar een renteverhoging door de Europese Centrale Bank in juli lijkt steeds waarschijnlijker.

Deze week komt de hint van ECB-president Christine Lagarde zelf tijdens een bijeenkomst in de Sloveense hoofdstad Ljubljana, meldt het ANP. De aankoop van obligaties door de ECB moet ‘vroeg in het derde kwartaal’ stoppen. Vervolgens kan dan binnen een paar weken de eerste renteverhoging in lange tijd volgen. Dat zou dan tijdens de ECB vergadering op 21 juli aangekondigd kunnen worden.

Het is een voorlopig sluitstuk in een reeks proefballonnen die tot nu toe vooral kwamen van de Spaanse vicepresident van de ECB. Eerst wel een verhoging in juli, later zaaide de betreffende bestuurder al weer iets terug. Het lijkt er op dat de financiële markten wel iets fermere taal hadden willen horen.

De euro duikelde flink omlaag ten opzichte van de dollar op donderdag 12 mei, met een daling van 1,4% op een dag. De euro kwam volgens de ECB notering uit op $ 1,0408 per euro. Dat is een absoluut dieptepunt sinds eind december 2016.

Vlucht in de dollar

Volgens ABN Amro speelt daarbij de functie van de Amerikaanse dollar als ‘veiligehavenmunt’ een belangrijke rol. Dat kan een nog grotere rol gaan spelen als de onzekerheid over de economische groei blijft groeien door de oorlog in Oekraïne en de steeds hoger inflatiecijfers. De Amerikaanse Federal Reserve heeft de rente eerder al wel verhoogd. In de VS is de inflatie ook hoog, maar is de economie minder gevoelig voor de gevolgen van de oorlog. De Fed heeft in die zin meer ruimte om de rente te verhogen om de inflatie te stoppen zonder de economie al te veel af te remmen.

Bank of England

Ook de Bank of England heeft afgelopen week de rente verhoogd. In hoeverre dat snel nog een keer gaat gebeuren, is de vraag. In maart kromp de Britse economie, vooral doordat de consument de hand op de knip houdt. Het heeft het Britse pond geen goed gedaan, op 12 mei steeg de koers wel licht naar GBP 0,853 per euro, maar dat maakte de forse daling na de renteverhoging door de BoE nog lang niet goed. De Britse centrale bank worstelt net als de ECB met het beperken van de inflatie via een hogere rente, zonder tegelijkertijd de economie nog verder af te remmen.

Bekijk het verloop van de Euribor-rentetarieven en wisselkoersen via FoodAgribusiness.nl/markt

Esselink
Wim Esselink Voormalig redacteur
Meer over


Beheer