Renteverhoging niet meer uitgesloten

In de VS hintte de huidige minister van Financiën Janet Yellen deze week op een verhoging van de rente om een oplopende inflatie te beteugelen. Foto: ANP
In de VS hintte de huidige minister van Financiën Janet Yellen deze week op een verhoging van de rente om een oplopende inflatie te beteugelen. Foto: ANP

Herstel van de economie is het vooruitzicht voor een groeiend aantal landen.

Een gevolg is dat ook speculaties over een renteverhoging toenemen in meerdere landen. Dat zal nog wel even duren, maar de bankiers beginnen toch wat te schuiven.
In Brazilië is recent de rente al verhoogd, vooral om de oplopende inflatie te beteugelen. Corona is in dat land echter nog ver verwijderd van onder controle zijn.

In de VS hintte de huidige minister van Financiën Janet Yellen deze week op een verhoging van de rente om een oplopende inflatie te beteugelen. Opmerkelijk omdat de Federal Reserve tot nu toe heeft volgehouden dat de inflatie hooguit tijdelijk oploopt en voorlopig geen renteverhoging overweegt. Opmerkelijk ook omdat Yellen eerder zelf voorzitter van de Fed was, in die rol stond ze pal voor de onafhankelijke rol van de centrale bank. De ECB heeft onlangs nog benadrukt voorlopig niet te denken aan een renteverhoging.

Gas terug in VK

De Britse centrale bank, Bank of England, nam deze week het gas al wat terug van het stimuleringsprogramma. De BoE verwacht dat de Britse economie dit jaar weer op het niveau van voor de coronacrisis uitkomt, daarom kan het tempo terug voor de opkoop van staatsobligaties. De bestuurders zijn nog wel verdeeld. In de vergadering van de bestuurders heeft de hoofdeconoom ervoor gepleit om het stimuleringspakket van GBP 850 miljard zelfs te verlagen. De Britse basisrente blijft voorlopig wel op het lage niveau van 0,1%, daarover was wel unanimiteit.

Noorse bank

Ook de Noorse centrale bank heeft het monetaire beleid ongewijzigd gelaten. Wel hintten de Noren op een renteverhoging in de tweede helft van dit jaar. Daarmee zou de Noorse Centrale Bank een van de eerste landen zijn waar de rente omhoog gaat, zo stelt ABN Amro vast in de wekelijkse analyse over wisselkoersen en rente.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Esselink
Wim Esselink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.