Reserves ingezet om brandstofprijzen te drukken

Foto: Ton van der Scheer
Foto: Ton van der Scheer

De Verenigde Staten maken 50 miljoen vaten olie uit de strategische reserves vrij om zo de hoge brandstofprijzen aan de pomp tegen te gaan.

Maandag maakte de Amerikaanse president Joe Biden bekend dat ze tot deze beslissing zijn gekomen. Biden uitte kritiek op de oliealliantie OPEC+ omdat die te weinig zou doen om de hoge olieprijzen tegen te gaan. Hij vindt dat oliekartel OPEC en diens bondgenoten als Rusland nog meer olie moeten gaan oppompen. Ook Japan, China, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk doen mee met de gecoördineerde stap, aldus het Witte Huis.

Strategische reserves voor noodgevallen

De olieproducerende landen van de OPEC+ kunnen nu mogelijk hun eigen productie gaan aanpassen, zo hebben afgevaardigden van het oliekartel gezegd. Volgens de OPEC+ zijn de strategische reserves bedoeld voor noodgevallen en is daar geen sprake van. De groep gaat volgende week vergaderen over de productie. De olieminister van de Verenigde Arabische Emiraten zei dat er geen noodzaak is voor de OPEC+ om de productie sterker te gaan verhogen. Momenteel wordt die elke maand met 400.000 vaten per dag verhoogd.

De olieprijzen zijn de afgelopen weken wel afgezwakt, ook vanwege zorgen over de impact van de lockdownmaatregelen in Europa op de vraag. De olieprijzen gingen in reactie op het vrijgeven van de reserve in eerste instantie behoorlijk omlaag, maar trokken daarna bij. De prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) noteerde dinsdagmiddag 0,5% lager op $ 76,33. Brentolie was vrijwel onveranderd op $ 79,72 per vat.

Veel vraag naar gas

Het in- of verkopen van gas blijft een hachelijke zaak. De afgelopen week waren de prijzen die AgroEnergy twee keer per dag afgeeft een paar keer indicatief. Ook vanmiddag gaf het bedrijf aan dat door de sterk schommelende gasprijzen er geen TradeGas verkocht kon worden via hun online systeem EnergyManager.

De piek die vorige week optrad door het nieuws over vertraging van het openstellen van de Nord Stream II pijpleiding, werd weer gevolgd door een daling tot een prijs van 81 cent voor afname in het eerstvolgende kwartaal. Maar vandaag ging die prijs alweer flink omhoog, tot een prijs van 89,9 cent voor daggas.

De aanhoudend hoge gasprijs leidt al tot de vrees dat een strenge winter tot stroomuitval zou kunnen leiden. In Europa is een kwart van de stroomproductie afhaneklijk van gas. In Nederland wordt zelfs zo’n 60% van de elektriciteit opgewekt met gas. De alternatieven zonne en met name windenergie zijn het hele jaar al niet zo ruim voorradig. Ook de herfst is dit jaar opmerkelijk wind-arm.

Mede-auteur: Lydia van Rooijen

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer
Meer overBeheer