Doorgaan naar artikel

Respect voor Respeggt

Geüpdatet op:
Pluimvee
Column
Sustainable food
Foto: ANP

Foto: ANP

De introductie van het ei ‘zonder kuikendoden’ bewijst dat verantwoorde innovatie een ethisch dilemma kan laten verdwijnen.

In de landbouw zijn mannelijke dieren weinig waard. Zo worden bijvoorbeeld in de Nederlandse pluimvee-industrie jaarlijks ongeveer 45 miljoen eendagshaantjes gedood. Het scheiden van de ketens voor eieren en kippenvlees heeft na de Tweede Wereldoorlog de haantjes in de eierketen overbodig gemaakt. Ze leggen niet alleen geen eieren, maar zijn ook minder geschikt voor de vleesproductie. De gedode eendagshaantjes worden voornamelijk verkocht als voer aan dierentuinen. Hoewel de eierketen uit principe geen gezonde haantjes wil doden, beschouwt zij dit als een noodzakelijk kwaad. Al jaren is hun hoop gevestigd op een innovatie die een eind kan maken aan dit ethische dilemma.

Maatschappelijke discussies nemen toe

Maatschappelijke discussies over het doden van eendagshaantjes zijn de afgelopen jaren in Europa toegenomen. Daarom heeft Zwitserland vorig jaar het vergassen en shredderen van pasgeboren mannelijke kuikens verboden en eind volgend jaar zal Frankrijk dit voorbeeld volgen. In Nederland is er nog een geen verbod, maar de vraag is of dat nog nodig zal zijn.

Eind maart zullen de eerste vrije uitloop-eieren ‘zonder kuikendoden’ te koop zijn bij supermarktketen Jumbo, in samenwerking met het bedrijf Respeggt. Na ongeveer negen dagen worden de eieren uit de broedmachine gehaald. Eerst maakt een laserstraal een gaatje in het ei. Daarna wordt een druppeltje vloeistof opgezogen en via een markeervloeistof wordt het geslacht bepaald. Bij een haantje wordt het broedproces afgebroken en het ei verwerkt tot dierenvoer. Op deze manier voorkomt men dat het haantje wordt geboren en vervolgens wordt gedood.

De vrouwelijke broedeieren worden teruggezet in de broedmachine en verder uitgebroed. De eieren van deze kippen herken je in de winkel aan het Respeggt-logo. Bij een niet al te hoge meerprijs, zullen andere retailers het voorbeeld van Jumbo waarschijnlijk volgen en is een groot maatschappelijk probleem in de eierketen opgelost. Ook is dan aangetoond dat verantwoorde innovaties in de landbouw uitzichtloze ethische dilemma’s kunnen laten verdwijnen. Respect.

Snel delen

Image
Bart Gremmen

Hoogleraar Ethiek in Levenswetenschappen, Wageningen University and Research

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin