Resten van met AVP-besmet zwijn gevonden in België

01-07-2020 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

In Wallonië zijn beenderen aangetroffen van een wild zwijn dat besmet geweest is met Afrikaanse varkenspest. Dat meldt de Belgische provincie Wallonië.

Met de gevonden botresten komt de teller van besmette wilde zwijnen op 833 te staan. In totaal zijn er sinds augustus 2018 5.227 wilde zwijnen getest op Afrikaanse varkenspest. De laatste vondst van stoffelijke resten waar virus op aangetroffen werd, was eind februari.

Eind maart heeft de Waalse overheid de bossen in de regio Gaum heropend voor toerisme in de vorm van wandelaars en fietsers. Door de uitbraak van Covid-19 is toegang voor toeristen van buiten de regio nog niet toegestaan.

Ziektevrije status

De vondst van stoffelijke resten met het virus is voor het terugkrijgen van de ziektevrije status geen probleem. De Belgische overheid kan aan de hand van de vondsten aantonen dat het virus al ruim een half jaar niet actief is onder de wilde zwijnenstapel. De Belgische boerenbond verwacht dat na de zomer het aanvragen van de ziektevrije status in gang gezet kan worden.

van der Linde


Beheer