Restwarmteleiding kassen Brabant dreigt te stranden

04-12-2019 | |
Kassen in gebied Nieuw-Prinsenland. - Foto: Groenten&Fruit -
Kassen in gebied Nieuw-Prinsenland. - Foto: Groenten&Fruit

Restwarmte uit de haven van Moerdijk concurreert nu niet met wkk-warmte om kassen te verwarmen. Ook zijn er te veel financiële onzekerheden.

Partijen achter de warmteleiding van Moerdijk naar kassen van Nieuw-Prinsenland stoppen met de voorbereiding. Daarmee dreigt het project EnergywebXL te stranden, al willen de partijen in gesprek met het kabinet om restwarmte aantrekkelijker te maken.

Eerder gaf de provincie Noord-Brabant al aan dat overheidsbeleid onzeker was, onder meer vanwege de onduidelijkheden over de gevolgen van het stikstofbeleid voor de glastuinbouw.

Energyweb, dat in 2016 werd opgestart, draait om Shell-warmte uit Moerdijk. Hiermee moesten de kassen van glastuinbouwgebied dat 20 kilometer verderop ligt, worden verwarmd.

Lees verder onder de tweet

Verwachting dat warmtevolumes te laag zijn

Omdat het kassengebied nog in ontwikkeling is, wordt verwacht dat de warmtevolumes te laag zijn en daardoor de kosten per warmte-eenheid te hoog. Dan blijft de wkk (warmtekrachtkoppeling) aantrekkelijker voor een tuinder. Ook is CO2-levering niet geregeld.

Investering € 60 tot € 80 miljoen

De landelijke overheid heeft al een subsidie toegezegd van € 2,5 miljoen voor het Brabantse netwerk, maar een besluit over de aanleg van het warmtenet is nog niet genomen. Het investeringsbesluit van provincie Noord-Brabant werd in het tweede kwartaal van 2020 verwacht.

De totale investering is tussen de € 60 tot € 80 miljoen. Naast subsidie van de overheid, participeert InvestNL in het vollooprisico voor een dikkere warmtebuis.

Bijdrage aan klimaatdoelen

Volgens de partijen achter Energyweb moet erkend worden dat de levering van CO2 aan de kas als bijdrage aan de klimaatdoelstellingen nodig is, omdat die het mogelijk maakt de uitstoot van CO2 bij de glastuinbouwbedrijven sterk te verminderen.

Bekijk deze animatievideo om te zien hoe Energyweb werkt:

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Verheul
Jeroen Verheul Redacteur


Beheer