Doorgaan naar artikel

RFC beperkt aantal deelnemers PlanetProof-stroom

Foto: ANP

Foto: ANP

FrieslandCampina neemt afscheid van een deel van de ruim 700 PlanetProof (PP)-gecertificeerde leden. Bij een gelijkblijvende afzet is de aanvoer van de deelnemende bedrijven te sterk gestegen, wat de rentabiliteit van de melkstroom onder druk zet, meldt de onderneming.

FrieslandCampina heeft er daarom voor gekozen om 33 bedrijven in Twente af te laten vallen. De keuze is op hen gevallen vanwege logistieke overwegingen, aldus de verklaring. Voor hen is de uitkomst zuur, want ze gaan 2 cent per kilo melk aan toeslagen missen.

RFC: gesprekken met aantal leveranciers

FrieslandCampina wil niet ingaan op details, maar bevestigt dat gesproken wordt met een aantal leveranciers. De onderneming wil de leden eerst zelf informeren en wil dat op een zorgvuldige wijze doen, zo wordt gemeld. Donderdag zal er een bijeenkomst zijn met de betrokken boeren, die daarvoor al telefonisch zijn benaderd.

Melkvolume sterker gegroeid dan vraag

Volgens het eerste bericht dat de afvallers hebben ontvangen ‘dwingen recente ontwikkelingen ons de Aanvullende Overeenkomst voor de levering van PlanetProof-melk met een aantal bedrijven in Twente te beëindigen’. Het totale melkvolume van deze bedrijven is volgens FrieslandCampina sterker gestegen dan de marktvraag. Daardoor is er sprake van een ‘toenemende onbalans’ in aanbod en vraag en dat tast de winstgevendheid van de melkstroom aan. Bij een gelijkblijvende marktvraag wil FrieslandCampina daarom met minder bedrijven verder in de PP-stroom. De selectie van afvallende bedrijven is gebaseerd op logistieke overwegingen.

Standaardniveau

PlanetProof is voor FrieslandCampina het standaardniveau voor dagverse zuivel in Nederlandse supermarkten.

Beheer
WP Admin