Skip to content

RFC en PepsiCo staken afname palmolie van grote producent

FrieslandCampina en PepsiCo nemen geen palmolie meer af bij Astra Agro Lestari, de een na grootste palmolieproducent van Indonesië.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
palmolie Indonesië premium

Vorig jaar vonden milieugroeperingen aanwijzingen dat de palmoliegigant land innam, afval niet goed opruimt en land ontbost. Foto: Canva

FrieslandCampina (RFC) en PepsiCo nemen geen palmolie meer af bij Astra Agro Lestari, de een na grootste palmolieproducent van Indonesië.

De twee bedrijven hebben volgens persbureau Reuters aan hun toeleveranciers gevraagd Astra Agro Lestari (AAL) te weren. AAL wordt beschuldigd van het schenden van milieu- en mensenrechten. Vorig jaar vonden milieugroeperingen aanwijzingen dat de palmoliegigant land innam, afval niet goed opruimt en land ontbost wat leidt tot overstromingen. De bevindingen leiden tot het verbreken van de banden met AAL door Nestlé en leverancier van huishoudelijke en verzorgingsproducten Procter & Gamble.

Verder onderzoek nodig

Nu volgen dus RFC en PepsiCo. RFC onderzoekt hoe de banden met AAL zijn en of verdere maatregelen genomen moeten worden. Tot die tijd is alle inkoop bij AAL gestopt. Tegen Reuters zegt een woordvoerder van chips- en frisdrankfabrikant PepsiCo dat leveranciers zijn gevraagd de oliemolens die mogelijk verband houden met de beschuldigingen te weren.

Ontbossingswet

De Europese Unie is bezig met het implementeren van een nieuwe ontbossingswet. Producenten en leveranciers die producten zoals cacao, palmolie en rundvlees op de Europese markt willen brengen, moeten kunnen aantonen dat deze zijn verkregen zonder ontbossing.

Lees ook: Certificering palmolie geeft houvast voor nieuwe EU-wet

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin