RFC leent € 300 miljoen in ruil voor te behalen doelen

29-03 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

FrieslandCampina leent € 300 miljoen van ING Bank, tegen een extra lage rente, die is gekoppeld aan door de leden deels nog te behalen duurzaamheidsdoelen.

De lening heeft een looptijd van drie jaar en dient ter herfinanciering van lopende schulden. Vanwege de lage rente en de bedongen extra korting ontvangt FrieslandCampina volgens een zegspersoon zelfs enig geld voor de lening. Officieel geldt een variabele rente op basis van Euribor en geldt een rentekorting als ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen worden behaald.

Drie doelen

Het gaat concreet om drie te behalen doelen (KPI‘s): minder uitstoot van broeikasgassen in het wereldwijde productie- en transportnetwerk, minder uitstoot van broeikasgassen op de melkveebedrijven van leden-melkveehouders en grotere traceerbaarheid van de herkomst van belangrijke grondstoffen, als palmolie, soja, pulp & papier en cacao.

FrieslandCampina krijgt een verlaging van de rentemarge voor elk jaar dat het aan de KPI’s voor duurzaamheid voldoet, waarbij een onafhankelijke auditor voor validatie zorgt.

Ondanks de lage basisrente is financiering van bedrijven niet makkelijker geworden. Lees meer over (alternatieve) financiering op de themapagina

van der Horst

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.