RFC maakt vooral buurmans melk duurder

13-02-2020 | |
Productielijn in een vestiging van zuivelconcern FrieslandCampina. - Foto: ANP
Productielijn in een vestiging van zuivelconcern FrieslandCampina. - Foto: ANP

De invoering van nieuwe standaardgehaltes voor melk, zoals ingezet door FrieslandCampina, pakt voor de melkprijzen van collega-zuivelbedrijven beter uit dan voor FrieslandCampina zelf.

Dit blijkt uit een vergelijking die Boerderij heeft gemaakt op basis van de melkprijzen zoals die in januari zijn uitbetaald aan 9 Nederlandse zuivelbedrijven.

Leveranciers Hochwald Foods profiteren het meest

De gemiddelde stijging bij alle 9 bedrijven bedraagt 64,3 cent per 100 kilo over januari, bij FrieslandCampina (RFC) stijgt de melkprijs met 62 cent per 100 kilo. Het meeste profiteren de leveranciers van Hochwald Foods. Die zien 81 cent per 100 kilo meer melkgeld op hun rekening, de leveranciers van DOC Kaas moeten het doen met plus 47 cent.

De zuivel (met uitzondering nog van Bel Leerdammer) stapte per januari 2020 over van standaardgehaltes voor vet, eiwit en lactose. De oude gehaltes bedroegen achtereenvolgens 4,41% (vet), 3,47% (eiwit) en 4,099% (lactose). De nieuwe gehaltes zijn 4,42%, 3,57% en 4,53%.

Soortelijk gewicht belangrijke factor in melkprijs

De verschillen in profijt per melkfabriek hebben te maken met een reeks van factoren. Een belangrijke factor is het soortelijk gewicht dat een verwerker toekent aan de vet- en eiwitprijzen (en bij RFC, aan ook de lactoseprijs, die vast is gekoppeld aan de eiwitprijs).

Vervolgens is er de invloed van diverse inhoudingen en toeslagen op de uiteindelijke melkprijs. Bij elke verwerker is deze mix van factoren weer anders.

Onbedoeld neveneffect optreden FrieslandCampina

Dat andere bedrijven, en ook de gemiddelde Nederlandse verwerker, meer profiteren van de aanpassing van standaardgehaltes, is een onbedoeld neveneffect van het optreden van FrieslandCampina. De onderneming beoogde naar eigen zeggen om een melkprijs uit te betalen die dichter bij de werkelijk geleverde gehaltes zit.

Melkprijs oogt hoger bij nieuwe gehaltes

Bijkomend voordeel is ook dat de melkprijs bij de nieuwe gehaltes vooral hoger oogt. Dat is heel duidelijk af te lezen aan de melkprijs van Vreugdenhil Dairy Foods. Die heeft de beloning voor vet en eiwit in december en januari stabiel gelaten. Ook aan de inhoudingen en toeslagen is niets gewijzigd. Toch ontvangen de leveranciers 70 cent per 100 kilo meer melkgeld. Vrijwel hetzelfde verhaal gaat op voor de leveranciers van Hochwald Foods.

Een gelijkblijvende prijs per 100 kilo van december op januari zou, met aanpassing van de genoemde standaardgehaltes, zelfs neerkomen op een verlaging van de melkgeldbetaling.

Zuivelbedrijven wisselen veel melk uit

De redenen waarom de meeste zuivelbedrijven in Nederland het initiatief van FrieslandCampina volgen, zijn duidelijk. De Nederlandse zuivelbedrijven wisselen onderling heel veel melk uit (om logistieke redenen etc.) en dan is het wel zo handig als je dezelfde gehaltes hanteert. Ook speelt mee dat, wanneer de ene onderneming zich iets leuker gaat presenteren qua melkgeld, de ander niet achter wil blijven.

Meer informatie over voorschotmelkprijzen van diverse zuivelbedrijven vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur


Beheer