RFC vindt kritiek Belgische leveranciers overtrokken

18-06 | |
Het logo van FrieslandCampina op een magazijn van de zuivelaar. - Foto: ANP
Het logo van FrieslandCampina op een magazijn van de zuivelaar. - Foto: ANP

De kritiek van Belgische leveranciers op FrieslandCampina is overtrokken. Er is nog niet beboet voor te hoge leveranties en de melkprijs in België is nog steeds een van de hoogste in het land.

Dit zegt FrieslandCampina in reactie op de uitlatingen van onder meer oud-Dairycam voorzitter Hans de Ruyter. Het klopt dat 1,5 cent per liter minder wordt betaald aan Belgische leveranciers, maar dit is een reguliere korting voor niet-leden, zegt FrieslandCampina. Daar tegenover staan bovendien weer 1,5 cent aan toeslagen, waaronder een weide-toeslag van 1 cent, wat meer is dan gangbaar in België. Ook is dit jaar nog maar een handvol boeren vertrokken, aldus FrieslandCampina.

Boetes heet hangijzer

Het mogelijk beboeten voor te hoge leveranties is voor Dairycam-leden een heet hangijzer. De melkproductie in België heeft in de voorbije jaren hard kunnen groeien. Bij FrieslandCampina zat er echter een rem op, in lijn met het gebalanceerde groeiprogramma in Nederland. Er is gedreigd met boetes voor te hoge groei, maar feitelijk beboet is er nog niet, bevestigt een zegsman van de Belgische Boerenbond. Volgens FrieslandCampina blijft het daar niet bij. Er wordt gewerkt aan een oplossing voor het teveel aan liters groeimelk, in overleg met Dairycam.

van der Horst
Meer overBeheer