RFC zet beursgenoteerde lening met succes uit

07-09-2020 | Laatste update op 21-02 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

FrieslandCampina heeft vorige week de lang besproken achtergestelde, beursgenoteerde lening van € 300 miljoen uitgezet. De onderneming is blij met de volgens haar succesvolle emissie.

Financiële nieuwsbronnen melden dat de lening ruim vijf maal was overtekend, reden waarom de aanvankelijk verwachte rente kon worden gedrukt van 3,375% naar 2,875%. De emissie is vertraagd door de corona-uitbraak en werd begeleid door vijf banken, bestaande uit ABN Amro, Citigroup, ING, JP Morgan en Rabobank. Hoewel beperkt, heeft de recente, expliciete achterstelling van één maand melkgeld, de kredietwaardigheid van FrieslandCampina versterkt, stelt kredietbeoordelaar Fitch en daarmee geholpen om investeerders aan te trekken.

De formele afronding van de lening wordt de komende dagen geregeld, stelt een woordvoerder van FrieslandCampina. Het succes van de huidige lening is volgens hem geen voorbode van nog meer leningen. “Daar zijn geen plannen voor”, klinkt het.

Herstructurering van schulden

FrieslandCampina is ondertussen wel druk bezig schulden te herstructureren. Ook probeert het de winstgevendheid te verhogen, maar kredietbureau Fitch heeft er een hard hoofd in of dat op korte termijn ook lukt. Een echte keer ten goede (turnaround) zou er niet voor 2021-‘22 inzitten. Volgens een analyse van dit bureau moet FrieslandCampina een strakke financiële discipline hanteren, waarbij vooral de kapitaaluitgaven stevig in de hand moeten worden gehouden. Ook de betalingen aan de leden mogen niet te royaal zijn. Probleem voor het zuivelbedrijf is dat het werkt in een zakelijke omgeving met harde concurrentie en veel risico van marktverstoring. Vooral de Chinese markt kan het resultaat van FrieslandCampina maken of breken, meent Fitch.

Ledenfinanciering op de agenda

De ledenfinanciering van FrieslandCampina staat de komende maanden ook nadrukkelijk op de agenda van FrieslandCampina, laat voorzitter Frans Keurentjes weten in een videobericht. De interne markt voor ledenobligaties staat onder druk. Te weinig leden kopen nog nieuwe obligaties. Voor dit probleem wordt een langetermijnoplossing gezocht. Een van de opties is nog meer externe financiering.

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur


Beheer