Fransen vrezen tekort aan rijst

18-10 | |
Rijsttekort
Foto: Canva

De Franse organisatie voor de rijstindustrie Syndicat de la Rizerie Française (SRF) waarschuwt voor tekorten aan rijst doordat de wereldwijde productie vanwege de klimaatproblemen fors lager uitvalt.

“De problemen zullen zich voordoen vanaf februari en maart, als de nieuwe oogsten binnenkomen. In ieder geval zullen de prijzen verder omhoog gaan”, aldus voorzitter Thierry Lievin.

India en Pakistan

Bij basmatirijst, in Frankrijk zelf goed voor 45% van de markt, hebben hittegolven, gevolgd door zware regens in de belangrijkste productielanden India en Pakistan zeker 250.000 ton vernietigd. Beide landen geven daarom prioriteit aan het voeden van de eigen bevolking en hebben de export aan banden gelegd.

Europese rijstproductie

Ook de productie in Europa, met rond de 3 miljoen ton bescheiden op wereldschaal, is door de hittegolven van afgelopen zomer zwaar getroffen. “Tijdens de hele ontwikkelingsperiode van de rijst is er een tekort aan water geweest. We verwachten een daling van de opbrengsten met 20% tot 25%”, aldus Lievin. Al eerder waarschuwde de Spaanse fabrikant Ebro Foods, eigenaar van Lassi en van Tilda, dat daardoor tekorten kunnen ontstaan.

Heffing op rijst in Europa

De problemen worden volgens de Franse SRF nog verergerd doordat de Europese Unie per 1 september een heffing op rijst van € 30 tot € 65 per ton heeft ingevoerd. Ook de voortdurende stijging van de dollar speelt de sector parten. Lievin: “Dat treft ons zwaar want we betalen de goederen in dollars en verkopen het in euro’s.”

12% stijging van de rijstprijs

Door al die ontwikkelingen is de verkoopprijs van rijst in de Franse winkels vergeleken met vorig jaar met 12% gestegen. “Maar dat is niet voldoende om de hogere kosten volledig op te vangen. Er komen nog verdere prijsverhogingen aan.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer