Risico op humane besmetting H5N8 wordt laag ingeschat

23-02 | |
Reiniging en ontsmetting van pluimveetransport in verband met vogelgriep. - Foto: Ruud Ploeg
Reiniging en ontsmetting van pluimveetransport in verband met vogelgriep. - Foto: Ruud Ploeg

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gaat ervan uit dat het vogelgriepvirus H5N8 geen groot risico vormt om mensen te besmetten.

“Het RIVM heeft de in Nederland circulerende HPAI-virussen eerder beoordeeld en het zoönotisch potentieel van deze virussen als laag beoordeeld”, schrijft demissionair minister Carola Schouten van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer over de humane besmetting met H5N8 in Rusland. Ze voegt er wel aan toe dat er meer informatie uit Rusland nodig is om de situatie goed te kunnen duiden.

Eerste humane H5N8-besmetting in Rusland

Rusland heeft dit weekend bij de wereldgezondheidsraad WHO een eerste humane besmetting met het vogelgriepvirus H5N8 gemeld. Het gaat om zeven mensen die werkzaam zijn op een pluimveebedrijf waar in december een uitbraak was van het virus. De besmette medewerkers hadden lichte verschijnselen en zijn weer hersteld. Er zijn geen gevallen bekend waarbij het virus van mens op mens is verspreid. Viroloog en vogelgriepexpert Ron Fouchier van Erasmus Medisch Centrum zegt in de Volkskrant dat er geen reden is om je zorgen te maken.

De overdracht van vogelgriep op mensen is niet nieuw. In Azië zijn veel gevallen bekend van humane besmettingen met het hoogpathogene virus H5N1. Afgelopen jaren zijn er in China ook besmettingen gemeld met H5N6 en H9N2. In 2003 raakten tijdens de grote uitbraak met de H7N7-vogelgriep in Nederland 89 mensen geïnfecteerd. Een dierenarts overleed toen aan het virus.

Geen besmette bedrijven rondom Sint-Oedenrode

Dit weekend werd een pluimveebedrijf in Sint-Oedenrode besmet verklaard met vogelgriep H5N8. Het bedrijf werd geruimd, net als twee andere bedrijven in de kilometerzone. Bij de zeven bedrijven in de 3 kilometerzone rondom het bedrijf zijn geen besmettingen gevonden.
Schouten houdt de ophokplicht voorlopig in stand. Het risico op insleep van vogelgriep is nog te groot om de maatregelen te versoepelen. Dit betekent dat vrije-uitloopeieren nu als scharrelei verkocht moeten worden, omdat de maximale termijn van 16 weken ophokken van uitloopkippen op 12 februari is verlopen.

Meerdere besmettingen in andere landen

De minister zegt zich bewust te zijn van de gevolgen voor de sector en de retail, maar dat het nodig is om de ophokplicht in stand te houden. Bij wilde (trek)vogels wordt het virus nog steeds aangetroffen. In omliggende landen werden afgelopen drie weken meerdere besmettingen gemeld: in Frankrijk twaalf, in Duitsland tien en in België één. In Polen werden vijf bedrijven besmet. Ook in Italië, Finland, Zweden, Tsjechië, Estland, Bulgarije en Oekraïne zijn afgelopen drie weken besmette bedrijven gemeld.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.