Skip to content

Risico’s EU door afhankelijkheid toeleveringsketens

De import van de Europese Unie is in de periode van 2005-'18 verdubbeld.

Updated on:
Nieuws
Food
Foto: Dennis Wisse premium

Foto: Dennis Wisse

De import van de Europese Unie is in de periode van 2005-‘18 verdubbeld.

Uit onderzoek van Ecorys en Wageningen UR, op basis van gegevens uit Eurostat, blijkt dat de import van de EU ook grote afhankelijkheid laat zien naar geïmporteerde producten zoals soja, honing en cacao. De afhankelijkheid is in de periode van het onderzoek toegenomen doordat de vraag naar deze producten in heel Europa is gegroeid en de productie in Europa de vraag niet aankan. Of in het geval van cacao niet mogelijk is om te verbouwen. De import van soja voor binnenlands gebruik is met 82,4% toegenomen terwijl productie in de EU goed is voor 10% van de totale vraag.

Afhankelijkheid

Deze afhankelijkheid kan leiden tot grote problemen wanneer er een probleem ontstaan in de toeleveringsketen. De onderzoekers leggen nog een risico van deze producten voor in het onderzoek: het leidt niet alleen tot een economisch risico maar ook het klimaat vormt een risico. Wanneer er door weersomstandigheden minder geteeld kan worden, heeft dat direct effect op de productie in de EU. Ook de politieke risico’s worden groter naarmate de afhankelijkheid toeneemt. De vraag kan leiden tot een conflict wanneer het producerende land niet wil leveren of een te hoge prijs vraagt voor het product, stelt het onderzoek.

Handel verdubbeld

In de periode 2005-‘18 is de Agri-foodhandel verdubbeld van € 360 miljard naar € 862 miljard in 2018. Ook de import naar Europa is toegenomen in de periode met waardegroei van 82% naar € 116 miljard. In Nederland, Duitsland en Spanje is de import nog eens verdubbeld in vergelijking met andere EU-lidstaten. De import heeft een ontwikkeling gemaakt naar het importeren van rauwe materialen in plaats van afgewerkte producten. De import van dierlijke producten nam af.

De periode van 2005-‘18 laat ook de trend zien dat de productie en de consumptie veel verder uit elkaar is komen te liggen en het productieproces verdeeld is over meerdere landen en regio’s. De toeleveringsketen is hierdoor veel meer versnipperd.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin