RIVM: 1 op 3 slachtoffers Q-koorts voelt zich niet erkend

29-09-2021 | Laatste update op 09-03 | |
Debat in de Tweede Kamer in maart 2019 met toenmalig minister Bruno Bruins over de financiële tegemoetkoming voor slachtoffers van de Q-koorts. - Foto: ANP
Debat in de Tweede Kamer in maart 2019 met toenmalig minister Bruno Bruins over de financiële tegemoetkoming voor slachtoffers van de Q-koorts. - Foto: ANP

Een op de drie ondervraagde patiënten en nabestaanden van de Q-koortsuitbraak tussen 2007 en 2011 voelt zich niet erkend door de financiële tegemoetkoming van de rijksoverheid

“Deze groep geeft aan dat zij zich meer erkend gevoeld hadden als de overheid ook excuses had aangeboden”, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na een evaluatie.

Tegemoetkomingsregeling

De helft voelt zich door het gebaar wel erkend. Die tegemoetkoming (€ 15.000) is een blijk van erkenning voor het leed dat de mensen hebben doorstaan.

Bij een grote Q-koortsuitbraak tussen 2007 en 2011 raakten in Nederland duizenden mensen besmet en werden ziek. Tientallen overleden aan de ziekte. Een deel bleef klachten houden of kreeg ernstige complicaties, waaraan sommigen alsnog overleden. In 2018 trof de overheid een tegemoetkomingsregeling voor patiënten en nabestaanden.

Volgens het instituut geeft de meerderheid aan dat door een eenmalig geldbedrag de blijvende gevolgen van Q-koorts op het dagelijks leven niet zijn verdwenen. “Dat geldt ook voor de mensen die hun partner hebben verloren door deze ziekte en voor mensen die gevoelens van boosheid en wantrouwen richting de overheid hebben. Daarnaast vonden velen de tegemoetkoming te laat en te laag”, aldus het RIVM.

Vaker Covid in Q-koortsregio’s, mogelijk door meer testen

RIVM deed ook onderzoek naar het voorkomen van Covid-19 bij mensen die Q-koorts hebben gehad. Daaruit blijkt dat er in regio’s waar veel Q-koorts voorkwam in 2007-10 ook veel besmettingen met Covid waren in ‘de eerste periode van de coronapandemie. Daarnaast zijn coronabesmettingen vaker vastgesteld bij mensen die Q-koorts hebben gehad dan bij de algemene bevolking. RIVM verklaart dit deels doordat mensen die Q-koorts hebben gehad waarschijnlijk vaker getest zijn vanwege onderliggende aandoeningen.

In de tweede piek van de pandemie werd het verband tussen Q-koorts en corona niet aangetoond, in de derde periode wel weer, maar minder sterk dan tijdens de eerste piek. Er zijn daarnaast geen aanwijzingen gevonden dat mensen die Q-koorts hebben doorgemaakt zieker werden bij een coronabesmetting. In het begin van de coronapandemie in Nederland was er ook ruimtelijke overlap met regio’s met een slechtere luchtkwaliteit, waaronder regio’s met veel veehouderij. Er loopt nog een meerjarig onderzoek naar de mogelijke relatie tussen luchtkwaliteit (beïnvloed door verschillende bronnen van luchtverontreiniging) en Covid-19.

ANP Algemeen Nederlands Persbureau
Meer over


Beheer