RIVM: geen gevaarlijkere stoffen bij brand zonnepanelen

07-07-2022 | |
Zonnepanelen op een vleesvarkensstal. - Foto: Hans Prinsen
Zonnepanelen op een vleesvarkensstal. - Foto: Hans Prinsen

Bij een brand met zonnepanelen komen geen schadelijkere stoffen vrij dan bij een gewone brand. Wel komen er scherpe deeltjes in de omgeving terecht, die gevaarlijk kunnen zijn voor grazende dieren in de omgeving.

Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na onderzoek.

Het RIVM adviseert daarom landelijke afspraken te maken over het opruimen van deze scherpe deeltjes. Die kunnen op grote afstand van de brand terecht komen, afhankelijk van weersomstandigheden en grootte van de brand. Na een brand vorig jaar in Friesland werden deeltjes van zonnepanelen op zeker 8 kilometer van de brand aangetroffen.

Schade in maag- en darmstelsel grazende dieren

Het kan nodig zijn, afhankelijk van de verspreiding van deze kleine scherpe deeltjes, om deze uit voorzorg op te ruimen, meldt het RIVM. Bij grazend vee kunnen ze schade aanrichten in het maag- en darmstelsel, en ook in moestuinen kunnen ze op groentes terechtkomen.

Deze scherven bevatten echter weinig schadelijke stoffen zoals lood, constateert het RIVM. Het risico op gezondheidsschade door schadelijke stoffen is hierdoor heel erg klein, omdat mens en dier nauwelijks met schadelijke stoffen in aanraking kunnen komen.

Ook de rook van een brand met zonnepanelen is niet gevaarlijker dan de rook van brand zonder zonnepanelen, constateren de RIVM-onderzoekers na experimenten.

Ruimer verzekeren voor brand zonnepanelen

Verzekeraar Univé liet deze week weten ondernemers ruimer te gaan verzekeren voor de gevolgen van brandrisico’s door zonnepanelen. Leden met een opruimingskosten- en milieuschadeverzekering zijn vanaf september automatisch verzekerd voor gevolgschade door brand aan hun zonnedak.

Univé verwacht dat dit met name belangrijk is voor ondernemers in de agrarische sector, waar de verzekeraar een aanzienlijke klantenkring heeft en waar veel zonnepanelen op bedrijfsdaken gelegd worden.

Erik Dokter, manager Verzekeringsbedrijf bij Univé over de risico’s die zonnepanelen geven bij brand: “In dat geval spatten zonnepanelen uit elkaar en verspreiden minuscule glas- en metaaldeeltjes zich in de omtrek. Het opruimen hiervan is complex, tijdrovend en kostbaar. En tot voor kort had de verzekeringsbranche nog geen antwoord op dit risico.”

Graumans
Kirsten Graumans Redacteur


Beheer