RIVM onderzoekt criteria productverbetering foodservice

06-12-2022 | |
Het RIVM werkt ook aan een voorstel voor criteria aan kant-en-klaarmaaltijden. - Foto: Monkey Business Images
Het RIVM werkt ook aan een voorstel voor criteria aan kant-en-klaarmaaltijden. - Foto: Monkey Business Images

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet onderzoek naar nieuwe criteria om het aanbod in horeca en catering gezonder te maken. Dat vertelde Eveline Martens van het RIVM tijdens de inspiratiesessie Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) voor out-of-home en kant-en-klaar.

De inspiratiesessie is bedoeld om ideeën te delen over hoe de NAPV ook uitgerold kan worden naar foodservice. De NAPV heeft als doel de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen over de gehele breedte te verbeteren, zowel van producten in de winkels als van producten voor consumptie buitenshuis.

Martens vertelt dat het RIVM onderzoek doet naar de mogelijkheid voor productverbeteringscriteria in groothandelsproducten. Het monitoren van de samenstelling van producten behoort volgens haar tot de mogelijkheden. Daarnaast werkt het RIVM aan een voorstel voor kant-en-klaarmaaltijdcriteria. De uitdagingen hierbij: is het wenselijk om aparte criteria op te stellen voor foodserviceproducten en consumentenproducten?

Nationaal Preventieakkoord

De NAPV is de opvolger van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP), dat eind 2020 afliep. Een groep wetenschappers van het RIVM, het Voedingscentrum en HAS Hogeschool ontwikkelden een methodiek en criteria voor 14 verschillende productgroepen om deze gezonder te maken. Dit in navolging van het Nationaal Preventieakkoord. Dit betekent: minder vet, suiker en zout in voedingsmiddelen. De NAPV is niet verplicht.

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer