RIVM vindt coronavirus in rioolwater

Het RIVM heeft bij een onderzoek in Nederlands rioolwater op diverse plaatsen het nieuwe coronavirus aangetroffen. Sommige patiënten met Covid-19 hebben het coronavirus in de ontlasting, die via de toiletten in het riool terecht komt.

RIVM trof genetisch materiaal van het virus onder andere aan in afvalwater bij rioolzuiveringsinstallaties in Amsterdam, Tilburg, Schiphol en bij afvalwater afkomstig van Loon op Zand. Het water wordt sinds half februari getest. Begin maart, net nadat de eerste besmetting officieel werd vastgesteld in Nederland, werd het virus al aangetoond in water bij Schiphol, vanaf een week later gebeurde dat ook in afvalwater uit de omgeving van Loon op Zand en Tilburg. Het virus werd gevonden met een methode waarmee eerder ook antibioticaresistente bacteriën, polio-, norovirus en mazelenvirus gevonden in rioolwater.

Virus niet in kraanwater

Het virus is niet gevonden in kraanwater. Mensen die werken bij afvalwaterzuiveringen moeten zich houden aan de bestaande beschermingsmaatregelen. Deze maatregelen helpen ook tegen potentiële infectie met het Coronavirus, aldus RIVM.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.