Als de prijs niet door de corona was ingeklapt, had Rob Smit aardappelseizoen 2019 kunnen afsluiten met een mooie oogst in april 2020.
Rob Smit in Wieringerwerf N-.H.) rooide zondag en vandaag de laatste aardappelen van vorig seizoen. Van de totaal 10 hectare die hij had, moest hij afgelopen herfst 3,5 hectare vanwege de nattigheid laten zitten. Het ging echt niet meer. Nadat hij ze eerst had afgeschreven deed zich uiteindelijk toch nog de kans voor ze te rooien. “Ik had er al afscheid van genomen. Laat ze maar kapot vriezen, dacht ik. Maar toen er geen vorst kwam en begin dit jaar ook nog de prijs aantrok werd het interessant ze alsnog te oogsten.”
Wat voor aardappelen zijn het?
“Ramos voor de fritesindustrie. Ik heb een afnamecontract met aardappelhandel APF-Eriva. Levering juni, de prijs wordt gemaakt op basis van termijnmarkt clickcontract. 100 ton heb ik verkocht, de rest is vrij.
Hoe komen de aardappelen uit de grond?
“Wel redelijk, hier en daar een kluit. 65 ton per hectare. Hangt af van waar je op het perceel zit. Meer harde kluiten waar maar één keer is beregend. De aardappelen zijn mooi, hartstikke mooi eigenlijk. Ik denk dat ze niet kouder dan 4 graden zijn geweest. Het is in de grond niet echt koud geweest, ik zit hier dicht bij het IJsselmeer. We hebben een bakproef gedaan, ze bakken goed.”
Het is wel erg dapper, de schuur nog volrijden nu door de corona een miljoen ton aardappelen over is en prijs is ingestort.
“Haha ja, dat heb ik de laatste dagen vaker gehoord. Ik had het plan al om nog te rooien, voordat het twee weken geleden mis ging met de prijs. Maar ik heb nog wel een beetje hoop. Misschien hoeft niet alles voer te worden. Ik denk dat ik ze wel kwijt kan, dat hoop ik. Ik heb contact met een verpakker die geïnteresseerd lijkt te zijn voor een normale prijs.”
Was er een alternatief voor rooien?
“Niet echt. Met de cultivator erover en dan 4 of 5 keer Roundup erop. Van mijn vader weet ik dat het heel lastig is de aardappelen nu nog dood te krijgen. Die willen juist groeien, de sapstroom is naar boven gericht. Dat duurt dan wel tot augustus, 65 ton aardappelen per hectare ben je niet zomaar kwijt. Ik wil ze eruit hebben, anders was het een slagveld geworden. Dan kun je ook niks meer zaaien. Nu komt er gerst op.”
Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt