Robots halen dit seizoen asperges uit de grond

30-03-2021 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De kans dat consumenten dit aspergeseizoen machinaal geoogste asperges op hun bord krijgen, wordt steeds groter.

Fabrikanten van technologie voor de agrarische sector spelen meer en meer in op de van oudsher lastige en arbeidsintensieve oogst van ‘het witte goud’, door speciale aspergerobots te bouwen. Daarmee kunnen de asperges niet alleen secuurder en sneller worden geoogst, een robot kan ook flink veel personeel op het veld vervangen. En dat scheelt uiteindelijk in de kosten.

Machines testen

In Nederland rolt het Noord-Brabantse Cerescon binnenkort robot-aspergestekers de velden op. De machines, die tot vijftien stekers kunnen vervangen, gaan onder meer aan de slag bij de twee grootste aspergetelers van het land in Limburg, Teboza in Helden en Martens Asperges in Tienray. De startprijs van de machines is € 350.000. Een ander bedrijf, AvLMotion, claimt vorig jaar al asperges robotisch te hebben geoogst. Zijn machine kan tot achttien personen vervangen en kan per uur 9.000 asperges oogsten. De machines zijn nog in ontwikkeling en komen vanaf dit voorjaar op de markt.

Gunstige markt

Erik Pekkeriet, programmamanager Agro Food Robotics bij Wageningen University & Research (WUR), houdt de ontwikkelingen al langer in de gaten. Volgens Pekkeriet is de markt voor robots in de agrarische sector gunstig, omdat er veel machines ingezet kunnen worden. Wel ziet hij dat de landbouw nog moeite heeft met het onderzoek en de ontwikkeling van robotisering, vanwege de kleine marges en de hoge kosten. “Kwekers willen wel innoveren, maar hebben het geld niet. Een robotproject kost zomaar € 10 miljoen. Daarnaast komt de techniek van mkb-bedrijven”, zegt Pekkeriet. Ook dat beperkt de financiële slagkracht.

Arbeid

Ook zorgt de arbeid zelf voor obstakels, zegt Pekkeriet. “Het continue sterk wisselen van seizoensgebonden medewerkers en de hoeveelheid management die ermee gemoeid is, maakt dat ondernemers nauwelijks tijd hebben om duurzamer te werken.”

Bedrijven zoals Cerescon en AvL Motion begeven zich volgens hem op onontgonnen terrein, maar voor beide ziet hij een markt. “Die gaan zich nu bewijzen en dat gaat uitgerold worden.”

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer