Doorgaan naar artikel

Rode cijfers beurskoers kunstmestproducent OCI

Wellicht baart de onzekerheid over de vraag naar kunstmest in de rest van het jaar zorgen. Foto: Ruud Ploeg

Wellicht baart de onzekerheid over de vraag naar kunstmest in de rest van het jaar zorgen. Foto: Ruud Ploeg

De beurskoers van kunstmestproducent OCI daalde afgelopen twee weken met 20,8%. De daling zette in nadat het bedrijf kwartaalcijfers presenteerde.

De aandelenwaarde zakte naar één van de laagste punten in zeker een jaar tijd. Ondanks dat OCI bij de resultaten de boodschap kon brengen dat het 86% meer kunstmest had verkocht, de omzet pluste met 36% tot $ 811 miljoen en er geen productiebeperkingen waren als gevolg van het Covid-19 virus, waren beleggers minder tevreden. De precieze reden blijft gissen, maar wellicht baart de onzekerheid over de vraag naar kunstmest in de rest van het jaar zorgen.

Beurskeurs K+S daalt ook

Ook K+S, producent van kali en zout, zag de beurskoers dalen, met 15,9%. Ook hier hadden kwartaalcijfers invloed. Het bedrijf had in het eerste kwartaal te kampen met lage verkoopprijzen voor kaliumproducten. Daarnaast zorgde de zachte winter voor minder afzet van wegenzout. De omzet daalde met 14% en ook de ebtida was lager. Ondanks dat K+S verwacht dat de bodem voor kaliumprijzen is bereikt als gevolg van een akkoord van de grote producenten met Chinese afnemers, wist het beleggers niet massaal aan te zetten tot het kopen van K+S-aandelen.

Kwartaalresultaten BRF

De grootste stijging van de aandelenwaarde was voor de Braziliaanse slachterij BRF. De koers steeg met 13,1%. Ook hier speelden kwartaalresultaten een belangrijke rol. Het concern wist het verlies te verminderen van $ 173 miljoen naar $ 6,63 miljoen en verkocht 8% meer vlees. Ook de omzet steeg met 22%. Met de recente stijging van de beurskoers is BRF nog lang niet in de buurt van de waarde waarmee het bedrijf 2020 inging. De koers staat nog altijd zo’n 55% lager.

Koers van Südzucker

Ook de koers van Südzucker deed het goed. De aandelenwaarde ging omhoog met 10,4% ondanks dat er in boekjaar 2019-2020 een operationeel verlies werd geleden op de suikeractiviteiten van € 239 miljoen. Het suikerconcern is wel positief over de toekomst, waardoor het het dividend handhaafde.

De index van de agrifoodbedrijven daalde de afgelopen twee weken met 5,3%, Dat is meer dan de daling van 1,1% van de AEX-index.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin