Rode cijfers K+S zorgen voor koersdaling

Ook zonder de bijzondere waardevermindering zou het resultaat van K+S negatief zijn geweest, onder andere door lage kaliprijzen. Foto: Canva
Ook zonder de bijzondere waardevermindering zou het resultaat van K+S negatief zijn geweest, onder andere door lage kaliprijzen. Foto: Canva

De aandelenwaarde van zout- en kalibedrijf K+S was afgelopen vrijdag 11,5% lager dan twee weken eerder. Oorzaak voor de waardedaling is het verlies dat in 2020 geleden werd.

Dat verlies kwam vooral door een omstreden afschrijving op activiteiten in Canada. De Duitse financiƫle waakhond startte een onderzoek naar deze afschrijving, omdat die concrete aanwijzingen had dat de bijzondere waardevermindering niet juist was doorgevoerd. Ook zonder de bijzondere waardevermindering zou het resultaat negatief zijn geweest, onder andere door lage kaliprijzen. Als gevolg van de slechte jaarcijfers besloot het bedrijf zijn aandeelhouders geen dividend uit te keren.

Lees verder onder de grafiek.

Aandelen BRF in de plus

De aandelen van de Braziliaanse slachterij BRF gingen juist 11,5% in de plus. In de afgelopen twee weken werd onder andere bekend dat het bedrijf goedkeuring heeft gekregen om kipvleugels vanuit twee van zijn locaties in Braziliƫ naar Canada te exporteren. Een belangrijke stap voor BRF, aangezien het graag internationaal wil uitbreiden naar ontwikkelde landen. Het bedrijf werkt er ook aan goedkeuring te krijgen varkensvlees te exporteren naar Canada. Daarnaast werd bekend dat het vleesconcern de financiering rond heeft gekregen voor het verduurzamen van energie, onder andere door het installeren van zonnepanelen op boerenbedrijven. Ook ging BRF een samenwerking aan met een ontwikkelaar van kweekvlees om samen kweekvlees verder te ontwikkelen en daarna te produceren.

Agco doet het goed

De koers van Agco ging met 7,9% omhoog in twee weken. Trekkerfabrikanten doen het al langere tijd goed op de beurs vanwege positieve vooruitzichten door hoge prijzen voor granen en andere gewassen. Veel financieel analisten raden dan ook sterk aan om Agco-aandelen te kopen, wat de koers verder opdrijft.

Jaarresultaten ForFarmers

Tot slot nog een blik op de koers van voerfabrikant ForFarmers. Het bedrijf presenteerde twee weken geleden jaarresultaten. Ondanks afnames in verkocht volume, omzet en brutowinst steeg de koers op de dag van bekendmaking en de dag erna met in totaal bijna 10%. Het optimisme zwakte daarna weer af, waardoor een koersstijging van 3,7% in twee weken overbleef.

Al met al deden de agri- en foodbedrijven het iets minder goed dan de bedrijven in de AEX-index. De Food&Agribusiness-index steeg met 3,1%, terwijl de AEX-index met 4,3% steeg.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kloosterman

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.