Doorgaan naar artikel

Rode cijfers voor nagenoeg alle beursbedrijven

De aandelenbeurs in Amsterdam. - Foto: ANP

De aandelenbeurs in Amsterdam. - Foto: ANP

Bijna alle beursgenoteerde agri- en foodbedrijven die Food&Agribusiness volgt, vertoonden afgelopen twee weken rode cijfers op de beurs.

Dat is in lijn met de ontwikkelingen van de beurzen wereldwijd, die gebukt gaan onder de vrees voor de gevolgen van het coronavirus.

De grootste daling onder de agrifoodbedrijven was voor de Braziliaanse slachterij BRF: 27% omlaag. Hoewel het bedrijf vorige week financiële cijfers bekendmaakte waaruit bleek dat het in 2019 voor het eerst in drie jaar weer winst maakte en de omzet was gestegen, wist het investeerders niet te bekoren om massaal aandelen te kopen.

De onzekerheid over het coronavirus speelt hierin mogelijk een rol. CEO Lorival Luz beaamde dat het virus impact kan hebben op handelsstromen. Tegelijkertijd zei hij in een toelichting op de cijfers dat de export naar Azië in januari en februari niet was aangetast.

Chinese voedselimport en Afrikaanse varkenspest

BRF verwacht dat de Chinese voedselimport ook sterk blijft na Afrikaanse varkenspest (AVP), omdat het land meer tijd nodig heeft te herstellen. Ook de koers van collega-slachterij JBS, tevens Braziliaans, daalde met 19%.

K+S: min 26%

De koers van kali- en zoutbedrijf K+S daalde met 26%. Daarmee kwam de koers uit op een laagste punt in de beursgeschiedenis van het bedrijf. K+S is ondertussen bezig met herorganiseren. Het wil onder andere sneller af van de schulden. De kalimarkt werkt alleen niet mee.

Deze week presenteert K+S haar jaarcijfers, het is afwachten welke cijfers er komen en hoe deze invloed hebben op de koers.

OCI: min 19,5%

Branchegenoot OCI, genoteerd aan de Amsterdamse beurs, noteerde een daling van 19,5%.

General Mills

Het enige bedrijf dat de beurskoers niet zag dalen in de afgelopen twee weken, was het Amerikaanse voedingsmiddelenbedrijf General Mills. De koers steeg met een voorzichtige 1,6%. Het lijkt er echter op dat ook de koers van General Mills, de maker van onder andere Häagen-Dazs ijs, de dans niet ontspringt. Op het moment van schrijven was de beurskoers voorbeurs met 6,5% gedaald.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van agrifood-bedrijven in de Beursindex via Foodagribusiness.nl/markt

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin