Roemenië ruimt bedrijf met 30.000 varkens om AVP

11-01 | |
Roemenië kampt al enige met uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Maatregelen om de ziekte te bestrijden, zijn nog weinig succesvol. - Foto: ANP
Roemenië kampt al enige met uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Maatregelen om de ziekte te bestrijden, zijn nog weinig succesvol. – Foto: ANP

De Roemeense overheid laat een varkensbedrijf met de omvang van 30.000 varkens ruimen vanwege een uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP).

Het gaat om een locatie van Premium Porc Group in het oosten van het land. Ondanks de hoge hygiënemaatregelen op het bedrijf kon het virus toch binnenkomen.

Niet onder controle

Ondanks allerlei nieuwe en strengere maatregelen die Roemenië vorig jaar instelde, lukt het maar niet om het virus onder controle te krijgen. Zo moeten niet alleen de varkens op getroffen bedrijven geruimd worden, maar ook alle voer, strooisel, mest en andere wegwerpmaterialen vernietigd worden en alle gebouwen en transportmiddelen gedesinfecteerd worden. In 2020 werden er tot en met november al 770 gevallen van AVP op bedrijven gemeld. Volgens het overzicht van de diergezondheidsorganisatie OIE komen daar in december nog eens 18 gevallen bij. De meeste uitbraken doen zich voor op backyard-boerderijen met enkele varkens, de grootste melding in december was op een bedrijf met 85 varkens.

In totaal zijn er sinds de eerste uitbraak in juli 2017 ruim 2.400 bedrijven getroffen, daarbij zijn circa 550.000 varkens geruimd.

van der Linde

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.