Roep om eiwit maakt tarwegistconcentraat duurder

12-01 | |
Een mengsel van tarwegistconcentraat - tgc - en pulpgruis) wordt gelost bij een melkveehouder. - Foto: Michel Zoeter
Een mengsel van tarwegistconcentraat - tgc - en pulpgruis) wordt gelost bij een melkveehouder. - Foto: Michel Zoeter

Eiwit is wat eruit springt op de voermarkt. Nu de gehaltes in de kuilen die veehouders hebben liggen tegenvallen, is er aanvulling nodig.

De prijzen van soja en raap hoppen wat, maar zijn de laatste weken gestegen. Dat zet boeren aan het denken over alternatieven om dat in te vullen. Tarwegistconcentraat is uitzonderlijk gevraagd op dit moment. Leveranciers moeten vaak ‘nee’ verkopen en bedienen alleen hun vaste klanten. En ook die worden vaak nog gekort in hoeveelheden. Daarnaast is er een andere reden om tijdig te bestellen. Het aanbod is zo krap dat leveranciers werken met wachttijden van een week tot 10 dagen. Bij deze vraag aanbodverhouding is het niet verwonderlijk dat de prijs stijgt. De noteringen van tarwegistconcentraten stijgen deze week met € 0,10 per procent droge stof. Maar ook dan rekent het product zich nog prima in het rantsoen in.

Prijs bierbostel blijft staan

Bierbostel loopt goed weg. Maar met de huidige prijsniveaus van rond de € 65 per ton betalen veehouders ook ongeveer 100% van de voederwaarde. Leveranciers willen voorkomen dat boeren afhaken. Daarom blijft de prijs staan.

De handel in kuilmais is rustig zo aan het begin van het nieuwe jaar. De vraag naar ingekuilde mais is niet groot. Evengoed moeten kopers dan rekenen op een prijs van rond de € 72,50 per ton, afhankelijk van de gehaltes die op de analyse staan.

Ook de handel in hooi en stro is rustig. Fouragehandelaren rijden het meest richting paardenhouders, de vraag van rundveehouders is beperkt. Vraag en aanbod zijn aardig in evenwicht, dus zijn de noteringen prijshoudend. Alleen bij luzerne is de ondergrens van het prijsniveau wat gestegen. Daar wordt links en rechts nog wel eens naar gevraagd.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer