Roep om sluiting Ierse vleesfabrieken

In het Ierse parlement is opgeroepen om de vleesfabrieken in het land voorlopig te sluiten wegens het grote aantal besmettingen met het coronavirus.

“De situatie in de vleesfabrieken is buitengewoon ernstig en het blijkt niet zo te zijn dat de clusters van besmettingen op een samenhangende manier worden aangepakt”, aldus Micheál Martin, fractievoorzitter van de belangrijkste oppositiepartij Fianna Fáil.

In de in totaal 45 Ierse vleesfabrieken zijn 12 clusters van coronabesmettingen vastgesteld. De Health and Safety Executive, de Ierse arbeidsinspectie, heeft daarbij inmiddels bijna 600 gevallen geteld. “Zou het niet een goed idee zijn om de productie volledig stop te zetten voor een grondige desinfectie en om nieuwe preventieve controlemaatregelen in te voeren. Werkers gewoonweg weer terug sturen naar hun werk en hun familieleden niet testen is niet logisch, vooral omdat er in ons land voldoende testcapaciteit lijkt te zijn”, aldus Martin.

Beschermende maatregelen

De branche-organisatie Meat Industry Ireland heeft benadrukt dat haar leden ‘pro-actief optreden en een erg substantieel aantal beschermende maatregelen hebben genomen’. “Ze werken samen met de HSE en de autoriteiten in de betrokken fabrieken en de vleesindustrie volgt alle richtlijnen en adviezen met betrekking tot Covid-19.” De Irish Farmers Association heeft tot nu toe nog niet gereageerd op de uitdijende crisis in de vleesverwerkende industrie.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.