Doorgaan naar artikel

Rommelige invoering gaat nieuw GLB niet helpen

Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) wordt 1 januari 2023 van kracht. Doel: boeren financieel belonen als zij bepaalde verduurzamingsmaatregelen nemen.

Een slechte start voor het nieuwe GLB. Het zal boeren niet motiveren om de verduurzamingsmaatregelen te nemen. - Foto: Martijn ter Horst premium

Een slechte start voor het nieuwe GLB. Het zal boeren niet motiveren om de verduurzamingsmaatregelen te nemen. - Foto: Martijn ter Horst

Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) wordt 1 januari 2023 van kracht. Doel: boeren financieel belonen als zij bepaalde verduurzamingsmaatregelen nemen.

Ieder land geeft een eigen invulling aan het nieuwe GLB via zijn Nationaal Strategisch Plan. Pas afgelopen vrijdag bereikte Nederland een akkoord met de Europese Commissie over zijn NSP. Dit meldde Carola Schouten in één van haar laatste brieven als plaatsvervangend landbouwminister aan de Tweede Kamer.

Rijkelijk laat, zo vinden een breed scala aan landbouworganisaties. Onder andere LTO Nederland, NAJK en akkerbouwvakbond NAV pleiten al langer voor een overgangsjaar vanwege de vele onduidelijkheden die er nog altijd zijn.

Onzekerheid over nieuw GLB

Schouten erkent zelf ook dat de uitwerking rijkelijk laat komt. Het zorgt voor onzekerheid bij zowel boeren als de uitvoeringsinstanties, zegt ze. Terwijl een deel van de boeren zijn bouwplan voor volgend jaar al gemaakt heeft, zegt RVO zeker nog tot in februari nodig te hebben voor de benodigde ICT-aanpassingen.

De volledige versie van de simulatietool, waarmee boeren kunnen berekenen of en hoe zij in aanmerking kunnen komen voor een extra hectarepremie via de eco-regeling, laat nog zeker tot begin volgend jaar op zich wachten. Ondertussen kunnen boeren alleen rekenen met een ‘basisversie’ van de tool vanaf begin november, die niet gekoppeld is aan hun eigen bedrijfssituatie.

Sanctieregime GLB verlicht

Meest in het oog springend is misschien wel de minister nu al aangekondigd dat het sanctieregime voor 2023 verlicht wordt, want: een boer kan niet gehouden worden aan eisen waarvan hij niet tijdig op de hoogte was.

Een slechte start voor het nieuwe GLB, deze rommelige invoering. Het zal boeren niet bepaald motiveren om de verduurzamingsmaatregelen te nemen die de overheid wenst. Het kan wel eens deelnemers gaan kosten, en dat was nou precies niet de bedoeling.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin