Ronnie Lassche (CAV Den Ham) gelooft in behoud zelfstandigheid

07-08 | |
Ronnie Lassche: “Wij staan achter de protesterende boeren en sponsoren daarom hun acties.” - Foto: CAV Den Ham
Ronnie Lassche: “Wij staan achter de protesterende boeren en sponsoren daarom hun acties.” - Foto: CAV Den Ham

De Overijsselse mengvoercoöperatie CAV Den Ham – 150 klanten, 100 leden, winkel en benzinestation – bestaat honderd jaar en kreeg het predicaat Hofleverancier. Directeur Ronnie Lassche gelooft in de toekomst van de kleine coöperatie. “Onze medewerkers kennen onze leden. En andersom. Die onderlinge betrokkenheid wordt op prijs gesteld.”

De nieuwe directeur van mengvoercoöperatie CAV Den Ham, Ronnie Lassche, geeft direct toe dat hij aantreedt in een moeilijke periode. Stijgende grondstof- en energieprijzen, een krappe arbeidsmarkt, hectiek in de veehouderij over stikstof. “De productiekosten stijgen en ook een coöperatie moet die kosten doorberekenen. En dus moeten we er alles aan doen om concurrerend in de markt te blijven.”

Lassche is optimistisch. Door de samenwerking met mengvoerbedrijf E.J. Bos in Ederveen – dit bedrijf is nu 50% eigenaar van de fabriek in Den Ham (Ov.) – is geld vrijgekomen voor investeringen. “Daar zijn we nu volop mee bezig. Nieuwe software moet leiden tot minder storingen en een hogere efficiëntie, er komen begin volgend jaar nieuwe premix-silo’s in onze fabriek. We gaan voor € 3 miljoen investeren. Onze coöperatie innoveert en moderniseert. Resultaat is een up-to-date mengvoerfabriek die concurrerend is in de markt.”

Honderdjarig bestaan

Lassche is boerenzoon en al zo’n 25 jaar actief in de agrosector. Tot voor kort was hij bedrijfsleider van een landbouwmechanisatiebedrijf. Zijn voorganger Harry Grooters is nog een paar maanden actief, nu als mededirecteur. Eind oktober staat Lassche er alleen voor. “We doen het nu met z’n tweeën. Dat geeft mij de tijd om in deze coöperatie te groeien.”

Dit is de enige mengvoercoöperatie in Nederland die honderd jaar zelfstandig is gebleven

De coöperatie vierde vorig jaar haar honderdjarige bestaan en ontving het officiële predicaat Hofleverancier. “Dat is een mijlpaal waar iedereen trots op is, de leden én de medewerkers. Dit is de enige mengvoercoöperatie in Nederland die honderd jaar zelfstandig is gebleven. Dat blijven we zo lang mogelijk. De lijnen zijn bij ons extreem kort en daardoor kunnen we flexibel opereren en maatwerk bieden aan onze afnemers.”

Concurrentie is groot

Maar het is wel hard werken, zegt hij. “De concurrentie in de mengvoerbranche is groot en toch lukt het om ons marktaandeel langzaam te laten groeien, het laatste jaar ook in Noord-Nederland. Die groei heeft mede te maken met de kleinschaligheid van onze coöperatie. Onze medewerkers kennen onze boeren en andersom. Een groeiende groep veehouders heeft daar behoefte aan. Het gaat niet alleen om de prijs, alhoewel dat natuurlijk ook belangrijk is.”

CAV Den Ham zoekt steeds naar niches in de markt, zegt Lassche. “Het Wroetvarken-concept is een mooi voorbeeld. Wij leveren voer aan de deelnemende varkenshouders. Het vlees gaat naar zo’n honderd slagers. Een kleine keten met heldere productiecriteria en onderscheidend in de markt. Zo’n vernieuwend concept past bij ons als kleine coöperatie.” Hij haast zich te zeggen dat er ‘natuurlijk ook markt is en blijft voor regulier varkensvlees’.

Interne strubbelingen

In 2017 en 2018 waren er interne strubbelingen in de coöperatie. Een groep leden klaagde over de prestaties van toenmalige directeur en raad van commissarissen. Dat leidde tot een juridische strijd. De critici kregen ongelijk, maar het wantrouwen bleef. Vervolgens werden de criticasters door de coöperatie geroyeerd. Lassche: “Dat was voor mijn tijd. Mijn voorganger Grooters heeft er alles aan gedaan om de coöperatie samen met de raad van commissarissen weer op de rit te krijgen, en dat is gelukt. De rust is inmiddels terug. We hebben er lering uit getrokken. Ik merk dat er weer vertrouwen is in de coöperatie.”

De boerenprotesten tegen het stikstofbeleid raken ook de Overijsselse coöperatie. “Het voortbestaan van de bedrijven van onze leden staat op het spel. Als zij moeten stoppen, dan wordt het ook moeilijk voor voerleveranciers zoals wij. Er wordt nauwelijks met de agrarische sector gesproken, er komen alleen dictaten uit Den Haag. Wij staan achter de boeren en sponsoren de acties. Hun protest is ons protest. Daarom hangt ook bij CAV Den Ham de Nederlandse vlag ondersteboven.”

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van Cooten
Aart van Cooten Freelance redacteur


Beheer