Röntgenfoto’s ingezet bij onderzoek duurzamer voedsel

26-01 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De Universiteit van Kopenhagen gaat met behulp van röntgentechnologie onderzoek doen naar het optimaliseren van onder andere plantaardige voedselproducten.

Met de technologie kan voedsel op nanoniveau worden onderzocht, terwijl er een bewerking plaatsvindt, zoals verhitting. Daardoor kan bijvoorbeeld in kaart worden gebracht wat bepaalde producten hun romigheid geeft, of juist een ‘knak’.

Melkeiwitten en verwerkingsmethoden

Onderzoekers van de universiteit hebben met het röntgenapparaat (SAXS) onder andere onderzocht hoe melkeiwitten zich gedragen bij verschillende verwerkingsmethoden. “Onze kennis over hoe de componenten in melk een bijzondere smaak, mondgevoel en textuur geven, kunnen we gebruiken voor onderzoek naar plantaardige eiwitten. Want als we precies in kaart kunnen brengen waardoor de melk ons ​​goede voeding geeft, zacht in de mond voelt en zoet en zout smaakt, kunnen we die eigenschappen kopiëren naar nieuwe plantaardige en meer klimaatvriendelijke producten en op die manier zorgen dat meer mensen ze willen eten”, legt Lilia Arnhné, hoogleraar op de universiteit, uit.

Voedsel van de toekomst

De methode heeft ook een groot potentieel met betrekking tot het voedsel van de toekomst, zegt Jacob Kirkensgaard van de Universiteit van Kopenhagen. “SAXS kan worden gebruikt om de ontwikkeling van voedsel te optimaliseren wat bertreft smaak, textuur en voedingswaarde. Want als we kijken naar de structuur en functie van voedsel op nanoniveau, kunnen we bijvoorbeeld beter voedsel ontwerpen dat zo wordt afgebroken dat we zoveel mogelijk voedingsstoffen opnemen. Op die manier kunnen we obesitas helpen voorkomen en de gezondheid verbeteren”, zegt hij.

Volgens de onderzoekers is er grote interesse vanuit de Deense voedingsindustrie. Bedrijven zouden vooral benieuwd zijn naar hoe ze plantaardig voedsel kunnen ontwikkelen zonder concessies te doen aan smaak en structuur.

Kloosterman


Beheer