Doorgaan naar artikel

Rooiachterstand in de Benelux en Frankrijk

Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

In Nederland, België en Frankrijk zitten in week 40 verhoudingsgewijs nog veel aardappelen in de grond.

Dat blijkt uit de rooiverloopcijfers van aardappelverwerker Aviko Potato. In Nederland is nu 28% van de fritesaardappelen gerooid. Dat is meer dan in 2019 (12%), maar beduidend minder dan in de jaren daarvoor, toen in week week al tussen de 35 tot 50% was gerooid.

In Duitsland voorspoedig

In Frankrijk en België is het nog beroerder gesteld. In Frankrijk is 12% gerooid, en in België slechts 4%. Vorig jaar was dat respectievelijk 20 en 10%. In de jaren daarvoor was in dezelfde week in Frankrijk al tussen de 50 en 68% gerooid en in België tussen de 35 en 55%. In Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Polen gaat het rooien wel voorspoedig. In de drie landen is het rooien al veel verder gevorderd dan in 2019. In deze drie landen is al rond de 55 tot 60% gerooid, terwijl dat vorig jaar nog maar rond de 30% lag. Het rooiverloop in deze landen ligt daarmee in lijn met het meerjaarlijkse gemiddelde.

Verschillen tussen regio‘s

In Nederland liggen in alle regio’s het rooiwerk achter op 2018, 2017 en 2016. Ten opzichte van 2019 loopt het rooiwerk wat voor. Herfst 2020 is nat, maar herfst 2019 was ook erg nat. De regio die er qua rooivoortgang ten positieve uitspringt, is Noord-Holland. Vorig jaar was in week 40 daar slechts 10% gerooid, nu al 55%. In de andere regio’s is tussen de 15 tot 30% gerooid. In Zuid-Flevoland en in het Noorden zitten nog de meeste aardappelen in de grond, namelijk zo’n 85%.

Opvallend is het grote verschil in nattigheid dan wel droogte in Nederland. Zo is de klei erg zompig in Zeeland en Flevoland waardoor het rooien stokt, maar stuift het net niet meer in delen van Drenthe, Overijssel en de Achterhoek.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Martijn Knuivers

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin