Room en concentraat duurder, kaasprijs onder druk

Rauwe boerderijmelk werd deze week iets zwakker geprijsd door een oplopend aanbod. Room en mageremelkconcentraat stegen in prijs.

Het heeft diverse oorzaken. Blokboter is nog steeds zwak geprijsd, maar boter in kleinverpakking is veelgevraagd. Daardoor is room weer beter gevraagd.

Zelfs Polen vraagt room en boter

Volgens geluiden in de markt vraagt zelfs Polen nu room en boter, terwijl het normaliter rond deze tijd een aanbieder is. Daarnaast speelt mee dat de combinatie van room en mageremelkpoeder een betere verwaarding oplevert dan de productie van kaas.

Nauwelijks voorraden kaas

Wie snel nog wat kaas moet hebben, betaalt echter een opslag, want voorraden zijn er niet of nauwelijks. Voor het eerste halfjaar van 2021, waar inkopers nu naar kijken, zijn de verwachtingen echter niet hooggespannen. Volgens de geluiden wordt voor Goudse foliekaas zo’n € 2,80 per kilo betaald. Handelaren hebben zelfs offertes ontvangen van € 2,75 per kilo. Dat dreigt een lagere melkprijs op te leveren.

Mozarellamarkt in mineur

Overschakelen naar mozzarella zou zelfs een gang van de regen naar de drup opleveren. De mozzarellamarkt is helemaal niet vrolijkmakend. Prijzen schommelen tussen de € 2,50 en € 2,60 per kilo. Dat is al gauw 40 tot 50 cent minder dan een jaar geleden. Oorzaak zijn het stilliggen van de horeca door de coronapandemie en de snel toegenomen productiecapaciteit. Wie kan, schakelt over naar andere producten, zoals Cheddar. Dat levert nu een spotprijs op van € 3,10 tot € 3,20 per kilo.

Mageremelkpoeder

De prijs van mageremelkpoeder schommelt rond de € 2.100 per ton. Weipoeder trok zelfs iets aan in prijs. Weiconcentraat was de laatste tijd eveneens vrij duur. Dat is begrijpelijk, want er is in de voorbije weken en maanden relatief minder kaas gemaakt. Nu de melkaanvoer weer aantrekt, gaat dit zeer waarschijnlijk veranderen.

Prognose: room en concentraat duurder, overige prijzen onder druk.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.