Doorgaan naar artikel

Room goedkoper, concentraat stijgt in prijs

Foto: Twan Wiermans premium

Foto: Twan Wiermans

Waar we in de afgelopen maanden steeds een hogere prijs voor room konden noteren, kantelt de markt nu behoorlijk.

De ingezette prijsdaling van het product zet zich door en de markt handelt tussen de € 6,80 en € 6,85 per kilo. Er is meer product beschikbaar en het vetgehalte trekt aan, wat gunstig is voor de beschikbaarheid. Ook de vraag vermindert door de strengere maatregelen rondom horecabezoeken, waardoor minder room nodig is. De markt voor mageremelkconcentraat vertoont juist een tegengestelde richting en ligt tussen € 3,25 en € 3,30 per kilo.

Rauwe melk stabiel in prijs

De prijs van rauwe melk in Duitsland en Nederland blijft schommelen rond 54 cent. De kleinere vraag vanuit de roomkant wordt gecompenseerd door de vraag naar eiwit. In Frankrijk zakt de prijs van rauwe melk naar 50 cent. De prijs van boter staat ook enigszins onder druk. Er komt wat meer boter op de markt dan vooraf ingeschat. De prijs ligt nog rond de € 5.100 per ton.

Melkpoeder

Op de poedermarkt leek het wat moeizamer te verlopen. Misschien kan de uitgeschreven ONIL-tender door Algerije daar nog verandering in brengen. Komende week zien we wat dit voor een effect heeft op de Europese poedermarkt. Het prijsniveau in Europa ligt te hoog om echt concurrerend op de wereldmarkt te verschijnen. Zeker nu in de VS de poederprijzen dalen. Op het moment blijft de prijs voor magermelkpoeder rond € 3.100 per ton schommelen. Op de kaasmarkt verschuift de vraag van foodservice naar fabriekskaas voor diepvriesproducten, zoals bijvoorbeeld pizza’s. De prijs voor jonge Goudse foliekaas blijft stabiel op € 4,05 per kilo. Cheddar blijft duur rond € 4,10 en mozzarella houdt stand rond de € 3,60 per kilo. Ook de komende week blijft de markt nog vast.

Prognose: roomprijs onder druk, stabioele ondertoon andere producten.

Beheer
WP Admin