Room zet een stap terug in prijs

11-11 | |
Ondanks dat de melkproductie weer toe lijkt te nemen en ook het vetgehalte stijgt, blijft de prijs van rauwe melk hoog. - Foto: Ton Kastermans Fotografie
Ondanks dat de melkproductie weer toe lijkt te nemen en ook het vetgehalte stijgt, blijft de prijs van rauwe melk hoog. - Foto: Ton Kastermans Fotografie

Het is nog steeds interessanter rechtstreeks room te verkopen dan melk in boter om te zetten.

Na wekenlange prijsstijgingen is de stemming op de roommarkt wat gekanteld, maar met prijzen rond € 7,10 per kilo zijn er niet direct zorgen. Nu blijft het prijsniveau een beetje hangen. Maar het is nog steeds interessanter rechtstreeks room te verkopen dan melk in boter om te zetten. De prijs van verse boter schommelt rond de € 5.200 per ton, levering op korte termijn. Op de termijnmarkt is vanaf het tweede kwartaal een prijsdaling te zien door een aantrekkende aanvoer van melk.

Krapte rauwe melk houdt aan

Ondanks dat de melkproductie weer toe lijkt te nemen en ook het vetgehalte stijgt, blijft de prijs van rauwe melk hoog. In Frankrijk is 60 cent makkelijk haalbaar. In Duitsland en Nederland schommelt de prijs rond 54 cent per kilo. Voor mageremelkconcentraat is de markt wat weerbarstiger en kan het prijsniveau nog goed vast worden gehouden. In Frankrijk staat de prijs rond € 2,80 voor concentraat, maar daar moeten nog flinke transportkosten bij opgeteld worden. In Duitsland ligt de prijs tussen € 3 en € 3,05 per kilo. In poeders blijven prijzen redelijk stabiel.

Mageremelkpoeder

Voor mageremelkpoeder ligt de prijs rond de € 3.100 per ton. De verwachting is dat een verdere prijsstijging mogelijk is, maar verkopers willen wat sneller dan dat kopers kunnen wennen aan een hoger prijsniveau. Op de wereldmarkt kan Europa weliswaar hetzelfde prijsniveau van Oceanië aanhouden, maar door duur transport blijft Europees poeder niet interessant.

Kaasprijzen

Op korte termijn blijven kaasprijzen vast. Voor jonge Goudse foliekaas is € 4,05 het hoogst haalbare. Ook voor levering december lijkt een prijs rond € 4 haalbaar. In het nieuwe jaar worden lagere prijzen voor kaas verwacht door een groter aanbod.

Prognose: vaste markt, prijzen stijgen voorlopig niet verder.

Uitgebreide marktinformatie over zuivel(producten) en melkprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer overBeheer