Roomprijs flink ingezakt, veert wel iets terug

13-01 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

De markt voor vloeibare producten laat een wisselend beeld zien.

De prijs voor room zakte de laatste week in eerste instantie met tientallen centen terug tot zelfs even € 6,10 tot € 6,20 per kilo. Dat had meerdere oorzaken. Januari is altijd een rustige maand. De vraag vanuit de retail is wat minder en de vraag naar vetten valt in deze periode altijd tegen. Meestal trekken de prijzen medio januari weer aan als de goede voornemens langzaam naar de achtergrond verdwijnen. Dat is nu deels het geval. De roomprijs veert wat terug en noteerde op 13 januari € 6,48 per kilo. Dat was € 0,17 minder dan vorige week, maar evengoed een behoorlijk prijsniveau.

Rauwe melk

Het effect van de prijsontwikkeling bij room is ook terug te zien bij rauwe melk. Vorige week ging er door een matige vraag al wat van de prijs af en nu gebeurt dat opnieuw. Rauwe melk noteert € 0,03 lager: € 0,45 per kilo. Ook al omdat de weliswaar beperkte melkproductie langzaam iets toeneemt. De markt voor mageremelkconcentraat laat dan weer een iets positiever beeld zien. Hier gaan de prijzen deze week met € 0,15 omhoog. Concentraat noteert zodoende € 3,15 per kilo.

Kaasmarkt

Ondertussen is de markt voor kaas vrij stabiel. De vraag is iets minder dan in de afgelopen maanden en dat betekent dat er steeds meer marktevenwicht komt. Goudse folie noteert deze week ongewijzigd: € 4,35 per kilo. Handelaren merken dat de prijzen voor mozzarella nog wel wat in de lift zitten. Tot slot is de markt voor poeders vrij vast met hoge prijzen. Voorraden zijn niet overdreven groot. De poederprijzen liggen nog altijd tussen de € 3.300 en € 3.500 per ton.

Prognose: roomprijs veert iets terug

Brummelaar
Theo Brummelaar Freelance redacteur
Meer over


Beheer