Roomprijs raakt in vrije val

02-12-2022 | |
De boterprijs schommelt rond de € 5.700 per ton.  Foto: Canva
De boterprijs schommelt rond de € 5.700 per ton. Foto: Canva

Op de zuivelmarkt krijgen met name de vetkant en de rauwe melk het te verduren.

Aan het begin van de week leek er nog niet veel aan de hand en leek zelfs een prijsstijging van room nog mogelijk, maar door een wegvallende vraag begon het bij € 7,60 per kilo op maandag, en ging de room in de afgelopen dagen met een vrije val naar € 7,30. Handelaren melden dat dit nog niet het einde is en de prijs in de komende week verder gaat zakken tot ver onder de € 7 per kilo. Dit heeft ook gevolgen voor rauwe melk die nog stabiel stond genoteerd op ongeveer 55 cent per kilo. Nu is deze prijs gezakt tot 50 cent, maar zal net als room verder in prijs kunnen dalen in de komende dagen.

Vraag naar boter

De boterprijs schommelt rond de € 5.700 per ton. Nu het prijsverschil met room kleiner wordt, zou de boterprijs verder in prijs kunnen zakken. Echter lijkt er vanuit Turkije wat vraag naar Europees boter te ontstaan door verruiming van importquota. Dat zou op korte termijn verdere prijsdaling af kunnen remmen. Aan de eiwitkant is het wat rustiger op het moment. De forse prijsdalingen van de afgelopen tijd zijn achter ons gelaten en dalingen zijn wat gematigder. Er zijn nog veel voorraden, maar de handel is wat afwachtend op onder andere de GDT-veiling. Er komen berichten vanuit China dat de regering misschien toch lichte versoepelingen ten aanzien van het zero-tolerantie beleid wil doorvoeren. De voorzichtige terugkeer van China op de wereldmarkt zou het sentiment op de wereldmarkt wat kunnen keren.

Op de kaasmarkt merkt men nu ten volle de grotere melkstroom die wordt verwerkt. Producenten lijken sneller bereid tot het maken van prijsconcessies. Jonge Goudse wordt op het moment verhandeld voor rond € 4,20 per kilo.

Prognose: Vetkant snel goedkoper, eiwit iets langzamer.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer