Roomprijs weer iets omlaag

28-07 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De botermarkt blijft moeizaam en de roomprijs wordt opnieuw wat naar beneden bijgesteld. Room noteert een stuiver lager: € 8,15 per kilo.

De zuivelmarkt zit nog altijd in vakantiemodus. De verkopers hebben een beperkt volume beschikbaar en hebben vaak meerdere afzetmogelijkheden. De kopers op hun beurt zitten ook niet op hete kolen. Supermarkten hebben een versnelling lager geschakeld. Toch staat er wel wat druk op de markt. Al vertaalt zich dat in de meeste gevallen niet in de prijs.

Rauwe melk en concentraat prijshoudend

De rauwe melkprijs blijft in Nederland op een prijsniveau van 56 cent staan. Ook concentraat noteert ongewijzigd: € 3,45 per kilo. Na corona kende dit product nog een flinke opleving door een goede vraag uit Griekenland en Kroatië, maar de laatste tijd is de markt weer genormaliseerd.

De botermarkt blijft ondertussen toch wel wat moeizaam en de roomprijs wordt opnieuw wat naar beneden bijgesteld. Room noteert een stuiver lager: € 8,15 per kilo.

Poedermarkt lijkt bodem te bereiken

De poedermarkt lijkt qua mageremelkpoeder wel zo’n beetje op de bodem te zitten. Een tender in Algerije zorgde voor een wat betere verkoop en stabiele prijzen. Voor vollemelkpoeder geldt dat prijzen deze week wel omlaag gaan. Europa heeft moeite om concurrerend te zijn in Azië. Nieuw-Zeeland duwt veel product op de markt en ook vanuit de VS komt er veel melkpoeder.

Ondertussen blijft er prijsdruk op weipoeder. Het aanbod is ruim en de markt is rustig. Op de iets langere termijn is er wel wat perspectief; de varkenshouderij in China draait beter.

Kaasmarkt stabiel

De kaasmarkt is deze week vrij stabiel. Het aanbod neemt deze week iets verder toe, maar loopt niet te ver uit de pas met de vraag. Foliekaas blijft zodoende in prijs gelijk en noteert € 5 per kg.

Prognose: stabiel tot iets goedkoper.

Brummelaar
Theo Brummelaar Freelance redacteur
Meer over


Beheer