Rosévleesmarkt draait weer normale volumes

09-01-2020 | |
Foto: Hans Prinsen -
Foto: Hans Prinsen

De voorbije weken zijn minder dieren geslacht, maar de vleesproductie draait weer op normaal niveau.

Handelaren zien dat het aanbod aan jongrosékalveren niet heel erg overdreven groot is. En dat is maar goed ook, want anders zou de prijs een stap terug moeten doen. Omdat er in de afgelopen weken minder jongrosés zijn geslacht, is het aanbod aan vlees niet te ruim. Nu de markt weer normaliseert in de eerste volledige week, wordt er meer geslacht en komt er ook iets meer aanbod aan rosévlees op de markt.

Dit aanbod aan vlees vindt nog niet altijd even vlot zijn weg op de afzetmarkten. Qua vleesprijzen zijn de slachters niet eens heel erg ontevreden. Het zijn vooral de huiden die veel minder opbrengen dan in voorgaande jaren. Dat scheelt al snel zo’n 20 cent per kilo in de uitbetaalprijzen aan de kalverhouders, zo klinkt het. De prijs voor jongrosékalveren staat nu op €3,70 tot €3,75 per kilo geslacht gewicht.

Minder vraag vanuit runderslachterijen

Bij de oudrosékalveren ligt de prijs op €3,50 tot €3,55 per kilo geslacht gewicht. Ook voor deze kalveren geldt dat er weinig ruimte is voor een prijsverhoging. Het aanbod aan oudrosékalveren is wat ruimer dan een week terug. Dat komt omdat kalverhouders die hun kalveren eerder nog wat langer aanhielden in de hoop op hogere prijzen, hun kalveren nu wel leveren.

Daar komt nog eens bij dat ook het aanbod aan runderen redelijk ruim is bij de slachterijen. Bij een krap aanbod aan slachtkoeien, willen slachthuizen nog wel eens wat oudrosékalveren verwerken. Dat heeft een positief effect op de markt voor de oudrosékalveren, maar daar is op dit moment dus geen sprake van. De runderslachterijen hebben hun handen vol aan de slachtkoeien alleen.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer prijsinformatie over rosévleeskalveren en ander vleesvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer