Rotterdams platteland een plaats geven in supermarkt

09-04 | |
Arnold van Adrichem (boer bij Heerlijk van Dichtbij), Charissa van Meurs (accountmanager van Heerlijk van Dichtbij) en Dirk Kunst (programmamanager Rotterdam de boer op!) met producten van Heerlijk van Dichtbij. Foto: Marten van Dijl
Arnold van Adrichem (boer bij Heerlijk van Dichtbij), Charissa van Meurs (accountmanager van Heerlijk van Dichtbij) en Dirk Kunst (programmamanager Rotterdam de boer op!) met producten van Heerlijk van Dichtbij. Foto: Marten van Dijl

Boerencoöperatie Heerlijk van Dichtbij slaat de handen ineen met de coalitie Rotterdam de boer op!. Samen willen zij de Rotterdamse supermarkten en horeca veroveren met korteketen-producten uit de omgeving.

Rotterdam de boer op! is een initiatief van Natuurmonumenten in samenwerking met een groot aantal partijen waaronder FrieslandCampina, Rabobank, LTO Noord en online supermarkt Picnic. Het doel van het project is meer biodiversiteit op het platteland, lokale en biodiverse producten gemakkelijk verkrijgbaar in de stad en een eerlijke prijs voor de boer. De coalitie kreeg een financiële impuls van € 5 miljoen van de Nationale Postcode Loterij om de consument in de Rotterdamse regio via het voedsel sterker te betrekken bij het platteland.

Goed verdienmodel

De samenwerking met Heerlijk van Dichtbij is erop gericht om het makkelijker te maken voor consumenten om boodschappen te doen uit de omgeving. Rachelle Eerhart van Rotterdam de boer op!: “De supermarkt is een harde noot om te kraken. Wij geven Heerlijk van Dichtbij nu financiering om hun producten in de supermarkt te krijgen en te verkopen. Met Rotterdam de boer op! willen we het landschap rondom de stad weer laten bulken van het leven. Natuurmonumenten beschermt de biodiversiteit in haar eigen gebieden, maar vindt het belangrijk om ook de biodiversiteit op het boerenland te versterken. Met het ondersteunen van Heerlijk van Dichtbij hopen wij dat we boeren die natuurinclusief boeren een goed verdienmodel kunnen bieden en de stad aan het platteland kunnen verbinden.” Met de hulp van Rotterdam de boer op! zijn de producten van Heerlijk van Dichtbij binnenkort al te koop bij Picnic.

Lokaal voedsel niet altijd natuurinclusief

“Lokaal voedsel heeft een impuls gekregen door corona. Mensen zijn zich veel bewuster geworden over waar hun eten vandaan komt. Toch hoor ik om mij heen dat die aandacht toch wat verslapt. Een keurmerk zoals biologisch is best bekend bij consumenten. Maar dat lokaal voedsel niet altijd betekent dat het is geproduceerd met zorg en aandacht voor de natuur, is minder bekend. Wij combineren daarom die twee nu: lokaal en natuurinclusief. Met de aanschaf van deze producten kunnen consumenten laten zien dat ze het landschap waarin zij wonen, koesteren”, vertelt Eerhart.

Heerlijk van Dichtbij

Heerlijk van Dichtbij bestaat uit twaalf boeren en telers in Midden-Delfland. Zij zetten al producten af in omliggende steden zoals Delft en Den Haag. De producten liggen daar ook in enkele supermarkten. Dat netwerk willen ze nu uitbreiden naar de havenstad Rotterdam. Via het platform van Heerlijk van Dichtbij kunnen ondernemers de streekproducten bestellen en zorgt de coöperatie ervoor dat de bestelde goederen direct van de boerderij naar de afnemer gaan. Een systeem dat ook makkelijk uit te rollen, is naar de supermarkten en horeca in Rotterdam.

Wij geven Heerlijk van Dichtbij nu financiering om hun producten in de supermarkt te krijgen en te verkopen

Heerlijk van Dichtbij is op 6 maart 2020 opgericht om op een duurzame, lokale en kleinschalige manier producten te maken. De boeren maken ieder een eigen product, maar gebruiken samen Heerlijk van Dichtbij voor de logistiek. Door dit te bundelen, is het transport efficiënter en zijn er minder transportkilometers nodig. De meeste afnemers van de coöperatie zijn winkels in Delft en hierdoor is de levering aan deze afnemers goed te combineren in een enkele rit.

De markt in Rotterdam

De markt in Rotterdam ligt volgens Rotterdam de boer op! nog open en hier is altijd meer ruimte voor verse, lokale producten. Arnold van Adrichem is lid van de coöperatie en ziet ook dat er ruimte is voor producten van Heerlijk van Dichtbij. “In Midden-Delfland lopen de boeren voorop waar het gaat om kringlooplandbouw en projecten voor natuurinclusief boeren, weidevogelbeheer en kruidenrijk grasland. Dat resulteert in een prachtig, duurzaam kwaliteitsproduct voor de consument.”

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer