Doorgaan naar artikel

Royal A-ware boekt licht hogere omzet bij stabiel resultaat

De zuivelfabriek van Royal A-ware in Heerenveen. Op de achtergrond de kaasfabriek uit 2014, op de voorgrond de mozzarella-, en roomfabriek. Foto: Royal A-ware

De zuivelfabriek van Royal A-ware in Heerenveen. Op de achtergrond de kaasfabriek uit 2014, op de voorgrond de mozzarella-, en roomfabriek. Foto: Royal A-ware

Zuivelbedrijf Royal A-ware heeft de omzet in 2019 met 5% zien stijgen naar € 1,5 miljard. De winst steeg licht (€ 3 miljoen) naar € 21,5 miljoen. A-ware spreekt van een stabiel resultaat. De marge op de omzet verbeterde van 1,3 naar 1,4%.

Dat blijkt uit de jaarcijfers over 2019. Het familiebedrijf realiseerde over eigenlijk de gehele linie een lichte verbetering van de resultaten. De bruto winst (Ebitda) steeg van € 64 miljoen naar € 72 miljoen. Vorig jaar werd in Heerenveen een nieuwe mozzarella-, en roomfabriek gebouwd, die nu produceert voor zowel partner Fonterra als voor FrieslandCampina. Voor de bouw van deze fabriek werd stevig geïnvesteerd. Vorig jaar bereikte de totale investeringssom een omvang van € 102 miljoen. Dat is € 11 miljoen meer dan in 2018.

Bouw kaasfabriek

Om de positie van de bestaande bedrijfsonderdelen te blijven versterken, is tevens geïnvesteerd in verpakkings- en rijpingscapaciteit, alsook in het wagenpark en de logistieke infrastructuur van het logistieke dochterbedrijf AB Texel. De geplande uitbreidingen in Heerenveen zijn momenteel afgerond. In Ierland werkt Royal A-ware ondertussen samen met Glanbia aan de bouw van een kaasfabriek in Belview. Deze moet in 2022 operationeel worden.

In verband met de onvoorspelbare marktomstandigheden worden geen verwachtingen uitgesproken over de resultaten van het lopende jaar.

Verwerkte melk

A-ware doet geen uitspraken over de hoeveelheid verwerkte melk. Vorig jaar werd gesteld dat, na de voltooiing van de mozzarella- en roomfabriek in Heerenveen zo’n 1,6 miljard kilo melk kan worden verwerkt. Niet al deze melk bestaat uit eigen aanvoer. De mozzarella die voor FrieslandCampina wordt geproduceerd, wordt gemaakt met melk afkomstig van deze coöperatie.

Snel delen

Image
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin