Royal A-ware van start in Ierland

13-06 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De bouw van de kaasfabriek van Royal A-ware en Glanbia Ireland gaat van start.

Vicepremier en minister voor ondernemingen en handel Leo Varadkar en minister voor landbouw en voeding Charles McConalogue zullen op woensdag 22 juni gezamenlijk de eerste spade de grond in steken.

Dat blijkt uit een uitnodiging van Glanbia Ireland aan de lokale pers in Kilkenny waar de kaasfabriek moet verrijzen. Daarin wordt gesproken van ‘onze nieuwe wereldklasse productiefaciliteit voor continentale kaas die de inkomens van 4.500 boerengezinnen gaat ondersteunen’. ‘In overeenstemming met de marktdiversificatie strategie na brexit van de regering en haar duurzaamheidsbeleid zal de nieuwe, door Enterprise Ireland ondersteunde, faciliteit 80 fulltime banen opleveren en tijdens de bouw 400 bouwbanen ondersteunen.’

Bezwaren afgewezen

De plannen voor de kaasfabriek van Royal A-ware dateren al van 2019, maar zijn voortdurend vertraagd door lange juridische procedures. Die waren aangespannen door natuurorganisatie An Taisce die vond dat bij de goedkeuring geen rekening was gehouden met de milieugevolgen van de extra koeien die nodig zouden zijn om de benodigde 450 miljoen liter melk te produceren. Die bezwaren werden dit voorjaar in laatste instantie verworpen door het Ierse Supreme Court.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over


Beheer