Ruim 1.500 banen weg door sluiting Britse vleesfabrieken

12-09-2022 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Zowel varkensvleesbedrijf Pilgrim’s UK als kippenverwerker Moy Park hebben aangekondigd fabrieken in het Verenigd Koninkrijk te gaan sluiten.

Daarmee dreigen 1.535 banen te verdwijnen. Pilgrim’s UK wil fabrieken sluiten in Bury St Edmunds en Coalville, terwijl in een fabriek in Ashton de werkweek wordt teruggebracht naar vier dagen. Alles bij elkaar gaan daardoor 675 arbeidsplaatsen verloren.

Dalende varkensprijzen

‘De marktomstandigheden in 2021 en de eerste helft van 2022 zijn de ernstigste geweest die de varkenssector ooit heeft meegemaakt door een combinatie van belangrijke kostenstijgingen, dalende varkensprijzen, een daling van de vraag, tekort aan arbeidskrachten en de restricties op de export vanaf sommige vestigingen naar de belangrijkste overzeese markten. De omstandigheden blijven ook moeilijk. De voorgestelde fabriekssluitingen maken deel uit van een herstelplan’, zo luidt in een verklaring. Pilgrim’s UK, een dochter van het gelijknamige Amerikaanse concern en uiteindelijk van het Braziliaanse JBS, is de grootste verwerkers van varkens in het Verenigd Koninkrijk.

Moy Park

Het in Noord-Ierland gevestigde Moy Park, dat eveneens eigendom is van JBS, gaat een kippenvleesbedrijf in Ashbourne sluiten waarmee 860 vaste banen verdwijnen en enkele tientallen uitzendkrachten eveneens op straat komen te staan. Moy Park wil de productie verschuiven naar andere Britse vestigingen. De sluiting volgt op een strategisch onderzoek ‘vanwege de zware tegenwind en de inflatoire omgeving voor onze sector en bedrijven in het hele land’. Moy Park voegt daaraan toe dat het na de sluiting nog elf productiebedrijven over heeft in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk alsmede snackfabrikant Albert van Zoonen in Schagen.

Vlees & merken: Food&Agribusiness zet informatie over vlees als merk of concept op een rij. Ga naar FoodAgribusiness.nl/vlees-merken

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer