Skip to content

Ruim 10.000 banen bedreigd in Ierse zuivelsector

Foto: Jan Willem Schouten

Foto: Jan Willem Schouten

Door de crisis in de zuivelindustrie vanwege de coronapandemie worden in de Ierse sector 10.700 arbeidsplaatsen bedreigd. Dat is bijna een kwart van de totale werkgelegenheid in zuivel. De melkveehouders in Ierland zouden door dalende melkprijzen € 840 miljoen aan inkomsten mislopen, terwijl de output van de sector als geheel met € 2,3 miljard, ofwel 18%, kan teruglopen.

Dat stelt de onderzoektak van Ernst & Young in een rapport voor Dairy Industry Ireland (DII). De Ierse zuivelorganisatie heeft de bevindingen ook naar de Europese Commissie gestuurd met het dringende verzoek zo snel mogelijk een steunregeling op te tuigen ‘om de landbouw, de melkverwerking en de plattelandseconomie in het algemeen te beschermen’.

Op korte termijn € 550 miljoen nodig

De onderzoekers berekenen dat de coöperaties en andere zuivelbedrijven in Ierland op korte termijn € 550 miljoen aan extra middelen nodig hebben om voorraden te financieren en andere kosten op te vangen. Zij wijzen er ook op dat er nauwelijks of geen overcapaciteit is om de piekperiode op te vangen. “Als ook maar een paar van de 150 sleutelwerkers wegvalt, dan komt de hele verwerking ernstig in de problemen.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin