Ruim 2.000 trekkers voor boerenprotest in Den Haag

Foto's: Roel Dijkstra Fotografie/Marc Heeman
(C) Roel Dijkstra Fotografie/ foto: Marc Heeman

Met een opkomst van naar schatting meer dan 2.000 trekkers heeft Farmers Defence Force (FDF) de zorgen van boeren over het nieuwe stikstofbeleid groot onder de aandacht gebracht.

“Gigantisch en geweldig”, zeggen zeggen FDF-bestuurders Mark van den Oever en Jos Ubels over de opkomst. Ze zijn zichtbaar trots op de grote actie. “Ik zie allemaal boeren die trots zijn op hun vak. De nood is echt hoog, anders waren ze niet opnieuw op de trekker gestapt”, zegt Ubels.

Trekkers door heel Den Haag heen

De trekkeractie is groter dan de Haagse politie had verwacht. Omdat de trekkers niet op het Haagse Malieveld mochten parkeren, stonden ze verspreid door de stad geparkeerd. Een aantal boeren negeerde de aanwijzingen van de politie en reed toch over het Malieveld. Hoewel de sfeer zeer gemoedelijk was, was de binnenstad met politie- en legervoertuigen afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

Het trekkerdefilé, waarbij de trekkers toeterend in een lange optocht langs Huis ten Bosch – de woning van de koning – reden, nam twee uur in beslag. Daarna gingen ze naar supermarktorganisatie CBL in Leidschendam.

Lees ook: FDF wil beter verdienmodel voor alle boeren

Lees verder onder de foto’s en tweet

Een grote stoet trekkers trok langs Huis ten Bosch in Den Haag.
Een grote stoet trekkers trok langs Huis ten Bosch in Den Haag.

Veel boeren waren diep in de nacht, of zelfs de avond van tevoren al op de trekker gestapt richting Den Haag. “Het verliep allemaal prima, de samenwerking met de politie ging ook goed. Zij luisterden naar ons en wij naar hen”, zegt Walter Joosten uit Someren. Hij kwam met zo’n honderd trekkers uit Oost-Brabant en Limburg.

Geen hoge verwachtingen van uitkomst actie

De actievoerende boeren hebben geen hoge verwachtingen van de uitkomst van de actie. “We hebben goede hoop, maar we verwachten iets anders. Het is in ieder geval belangrijk dat we ons laten horen”, zegt een melkveehouder uit Schaijk.

Het zijn vooral jonge boeren die gehoor hebben gegeven aan de oproep van FDF om naar Den Haag te komen. Joost van Eerden kwam met zo’n 100 collega’s met de trekker uit Achterhoek. Hij zit met zijn melkveebedrijf met 90 koeien vlakbij een Natura 2000-gebied. ‘Niks doen is geen optie”, zegt hij over de reden waarom hij actie voert. Hij is bezorgd over de houdbaarheid van zijn vergunningen als het beleid wordt veranderd.

Sieta van Keimpema spreekt de boeren in Den Haag toe.
Sieta van Keimpema spreekt de boeren in Den Haag toe.

‘Politieke besluiten groter kwaad dan coronavirus’

Tijdens het officiële deel spreken Sieta van Keimpema en Mark van den Oever de boeren toe. “Het kabinet is ziende blind en horende doof”, zegt Van Keimpema fel. Ze zegt dat de boeren niet thuis blijven vanwege covid-maatregelen als het nodig is om actie te voeren. Ze ziet de politieke besluiten als een groter kwaad dan de pandemie.

Jan Cees Vogelaar spreekt als kandidaat-Kamerlid voor FvD dat het tijd wordt voor politieke verandering. “Kamerleden die voor deze stikstofwet stemmen, verdienen geen stem in maart”, zegt hij.

Ook akkerbouwer Kees Hanse, kandidaat-Kamerlid voor BoerBurgerBeweging, vindt het tijd voor verandering. Hij roept nogmaals op om gecoat bietenzaad toch toe te staan, omdat dit effectiever en minder schadelijk is dan het spuiten tegen luizen dat nu gebeurt.

Hoewel de actievoerders hoopten dat er een afgevaardigde van de koning zou komen, gebeurde dat niet. Een select gezelschap overhandigde een levensmiddelenpakket en een aantal brieven aan het Kabinet van de Koning.

Lees meer en bekijk fotos en video’s van het boerenprotest door de hele dag heen in het (inmiddels gesloten) liveblog op Boerderij.nl

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.