Ruim aanbod drukt prijs rosévleeskalveren

20-02-2020 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Het aanbod aan rosévleeskalveren is ruim, waardoor de prijzen opnieuw een stapje terug moeten doen.

Handelaren zijn eensgezind als hen naar de situatie in de markt wordt gevraagd. Ze zeggen allemaal dat er te veel kalveren worden aangeboden. Slachterijen kunnen lang niet alle kalveren verwerken. Er worden jongrosékalveren doorgeschoven richting om op een later tijdstip als oudrosékalf te worden geslacht. Dat kan een prijsdaling echter niet voorkomen.

Vleeshandel stroef

Het ruime aanbod aan rosévleeskalveren vertaalt zich ook in een ruim aanbod aan kalfsvlees. De vraag naar dit vlees valt in de aanloop naar carnaval behoorlijk tegen. Dat zorgt ervoor dat slachterijen problemen hebben om het vlees tegen gewenste prijzen weg te zetten in de markt. Bij sommige slachthuizen gaat al vlees de vrieshuizen in. Toch zal dit vlees vroeg of laat op de markt komen.

5 cent van notering af

Bij zowel de jong- als oudrosékalveren gaat er deze week 5 cent van de notering af. Daarmee komt de prijs voor een jongrosékalf uit op € 3,60 tot € 3,65 per kilo geslacht gewicht. Voor een oudrosékalf wordt nu gerekend met € 3,45 tot € 3,50 per kilo geslacht gewicht. Daarmee liggen de prijzen nog altijd onder het niveau van een jaar terug. Toen stabiliseerde de prijs vanaf week 8, maar de vraag is of dat dit jaar ook zo is.

Prijsdruk blijft aanwezig

Voor de komende weken houden handelaren rekening met een markt waarin prijsdruk aanwezig blijft. Het ruime aanbod is niet direct weggewerkt en houdt de markt de komende weken ook nog in zijn greep.

Prognose: aanhoudende prijsdruk.

Meer prijsinformatie over rosévleeskalveren en ander vleesvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer