Ruim aanbod jongrosés drukt prijs terug

05-12-2019 | |
Foto: Peter Roek - Foto: Peter J.E.Roek  Pentalux Photography & Video  06-53639890
Foto: Peter Roek

Het aanbod aan jongrosékalveren is momenteel wat aan de ruime kant. Dat drukt de prijs terug.

Handelaren merken dat het aanbod aan jongrosékalveren wat minder vlot wordt opgenomen dan afgelopen weken. In de voorbije periode kon de prijs een paar mooie stappen maken, maar nu trappen de slachterijen op de rem. Sterker nog, ze zitten de markt even in z’n achteruit door de prijzen voor jongrosékalveren te verlagen.

Voor jongrosékalveren komt de prijs uit op € 3,73 tot € 3,78 per kilo geslacht gewicht. Een week terug werd nog gehoopt dat de prijs de stap naar € 3,85 per kilo kon maken, maar dat blijkt te hoog gegrepen. De notering voor oudrosévleeskalveren blijft staan op € 3,35 tot € 3,40 per kilo geslacht gewicht. De markt voor deze kalveren ligt er niet veel anders bij dan een week terug. Hier wordt ook weinig verandering in verwacht.

Dat het in de markt voor jongrosékalveren iets minder loopt, heeft vooral te maken met een verschuiving in de vleesmarkt. In december geniet het vlees van blankvleeskalveren sterk de voorkeur en schuift het, vaak iets minder luxe, rosévlees naar de achtergrond. Daardoor willen slachterijen nu liever blankvleeskalveren slachten en is de vraag naar rosévleeskalveren een stuk minder.

Handelaren gaan er niet vanuit dat de correctie op de prijs voor jongrosékalveren het begin is van een neerwaartse spiraal. Ze rekenen er eigenlijk op dat de correctie een soort reset van de markt is. Hoewel de voorkeur de komende weken naar blankvleeskalveren uitgaat, hoeft dat dus niet te betekenen dat de prijzen voor jongrosékalveren in een vrije val terecht komen.

Prognose: maximaal stabiele prijzen.

Meer prijsinformatie over rosévleeskalveren en ander vleesvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer