Ruim aanbod plaagt zeugenprijs

De slachtzeugenprijs is duidelijk lager dan afgelopen jaren. Een vermeerderaar die nu slachtzeugen afvoert, ontvangt nog niet de helft van het bedrag dat dieren van hetzelfde gewicht een jaar geleden opbrachten.

Door corona zijn exportmarkten weggevallen en is het bestedingspatroon van consumenten veranderd. Even snel een braadworstje als snack is er minder bij. Horeca heeft geleden onder de coronamaatregelen, en met een oplopend aantal besmettingen in Europa blijven verwerkers voorzichtig met het aanleggen van voorraden. Ze slaan niet meer op dan nodig is, om er niet later mee te blijven zitten.

Vooral aanbod is probleem

Maar de vraag is niet het grootste probleem. Die is volgens slachterijen nog redelijk normaal voor de tijd van het jaar. Het is vooral het aanbod dat de markt drukt; er is momenteel in de hele Europese Unie een groot aanbod aan zeugen.

Zo worden in Duitsland meer zeugen aangeboden, omdat vermeerderaars daar reageren op de calamiteiten in de varkens- en biggenmarkt. Die lopen vast door de restricties na AVP-besmettingen in de deelstaat Brandenburg, die bovenop de achterstand van het stilvallen van slachterijen door coronabesmettingen komen.

Leegdraaiende stoppers

Daarnaast merken de Duitse slachterijen, die het merendeel van het zeugenvlees verwerken tot worst, een groot aanbod uit ons land. Door de vitaliseringsregeling daalt het aantal zeugenplaatsen in ons land met 60.000 stuks. Die stoppers zijn nu allemaal aan het leegdraaien. Daardoor is het aanbod beduidend groter dan afgelopen jaren in de herfst, zo merken varkenshandelaren. Ook zijn er na de hitte van deze zomer meer terugkomers. Varkenshouders bieden geregeld bij afleveren het dubbele aantal zeugen aan dan zij eerder deden. En doordat zowel blijvers als stoppers volop aanbieden, loopt de druk snel op.

Lage prijzen

Dat resulteert in lage prijzen. Grote Duitse slachterijen hanteren sinds drie weken een basisprijs van € 0,61 per kilo geslacht gewicht waar dat in 2019 rond week 40 € 1,33 per kilo was. De zeugennotering van Vion in ons land staat met € 0,94 per kilo ruim onder het niveau van € 1,02 waar die deze zomer op stond.

Maar de zeugenprijs is niet alleen in absolute zin laag. Ook ten opzichte van de varkensprijs blijft de koers van de zeugen duidelijk achter. Daar waar de toonaangevende zeugenprijs van Tönnies in de jaren 2016 tot en met 2019 in week 40 tussen 64 en 75% van de varkensprijs bedroeg, staat die met € 0,61 per kilo nu maar op 48% van de eveneens lage € 1,27 per kilo waarop de varkensnotering van de Duitse slachterij zich begeeft.

Nederlandse prijzen ook laag

Ook in ons land, waar de invloed van AVP wat minder is, is het beeld niet anders. De zeugennotering van Vion bedroeg afgelopen week 64% van de varkensprijs. De voorgaande 4 jaar was dit tussen 73% en 83%.

Naar verwachting blijft het aanbod de komende weken groot. Dus een prijsstijging zit nog niet in het verschiet.

Prognose: stabiele prijs.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.