Ruim kuikenaanbod loopt vlot weg

08-07-2021 | |
Foto: Lex Salverda
Foto: Lex Salverda

Ondanks dat de vraag naar kip goed is, blijft de prijsontwikkeling steken.

De zomertijd is doorgaans een goede tijd voor de kuikenmarkt. Met reizen en vertier waarbij gegeten wordt, maar ook de barbecue in de achtertuin, neemt de vleesconsumptie toe. Ook al is het de laatste weken geen uitgelezen barbecue-weer en wordt de afzet naar evenementen nog gemist, toch is de vraag naar kip goed.

Kuikens goed te plaatsen

Volumematig loopt de markt goed door. Al maakten handelaren zich aan het begin van de week wat zorgen over het ruime aanbod van vrije kuikens, verderop in de week bleken die goed te plaatsen. Er zijn volgens die handelaren zelfs slachterijen die hun productie zouden willen opschroeven, maar dat in de vakantietijd door personeelsgebrek niet kunnen.

Prijsontwikkeling

Ondanks dat de vraag naar kip goed is, blijft de prijsontwikkeling steken. Na een half jaar van prijsverhogingen, kwam twee weken geleden aan de licht stijgende prijslijn een eind. De VCN bleef staan op € 0,862 per kilo levend gewicht en de Belgische contractprijs ABC staat stil op € 0,93. Kennelijk is het aanbod zo ruim dat slachterijen geen moeite hoeven te doen om hun haken gevuld te krijgen, of er in ieder geval hun prijzen niet om hoeven te verhogen.

Noteringen vrije kuikens

Dat de kuikenmarkt in balans is, laten ook de noteringen vrije kuikens zien. De notering in het Belgische Deinze noteert deze week stabiel op € 0,95 tot € 0,97 per kilo. En de Barneveldse notering blijft ook komende week zowel voor lichte als zware kuikens staan op € 0,90 tot € 0,92 per kilo levend gewicht.

Dat prijsniveau is ruim boven de hoogte waarop de noteringen zich vorig jaar om deze tijd bewogen. Toen stond de notering voor vrije kuikens in week 27 op € 0,82 tot € 0,84 per kilo. Maar toen stond de markt zwaar onder druk door de coronapandemie. In 2019 was het prijsniveau vergelijkbaar met dit jaar.

De rust op de kuikenmarkt lijkt zich ook na deze week voort te zetten. Dit tot teleurstelling van pluimveehouders. Zij hadden met de hoge voerkosten waarmee ze geconfronteerd worden graag gezien dat de verdiensten in de keten anders verdeeld zouden worden. ‘De vleesprijzen zijn goed en de kip wordt vlot afgenomen, dan kan de kuikenprijs best verder omhoog’, is het gevoel.

Prognose: prijshoudend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer